ΗΠΑ: Νέα συρρίκνωση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο – Τι υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι για το αν υπάρχει ύφεση

Μέχρι τώρα όπως αναφέρεται δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι έχει βυθιστεί στην ύφεση η χώρα

Άλλη μια μείωση καταγράφηκε στο αμερικανικό ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 γεγονός το οποίο ίσως σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να είναι ήδη σε ύφεση. Βέβαια η δεύτερη μείωση είναι της τάξης του 0,2% αλλά προηγήθηκε άλλη μια που έφτανε στο 0,4% για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς που επικαλούνται οι New York Times, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπήκαν και πάλι σε υφεσιακό περιβάλλον, μόλις δύο χρόνια μετά από την πρηγούμενη ύφεση που αντιμετώπισαν λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετοί οικονομολόγοι αναφέρουν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως η οικονομία της χώρας είναι σε ύφεση, αλλά σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν είναι σε ανάκαμψη.

«Δεν νομίζουμε ότι είμαστε σε ύφεση προς το παρόν, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η εξασθένηση της ζήτησης», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America – κάτι που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, από την στιγμή που η η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επιχειρεί να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό μέσω επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκιά της.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός στην Covid-19