ΗΠΑ: Πρώιμο κύμα ζέστης, φέρνει καύσωνα στις ΗΠΑ

Κατάσταση συναγερμού στο σύνολο των δυτικών ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν και τους 50 βαθμούς κελσίου.

«Ένα κύμα καύσωνα παρατεταμένο και δυνητικά ρεκόρ βρίσκεται σε εξέλιξη στις δυτικές ΗΠΑ» και αφορά συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ , «όμως η τάση είναι σίγουρα πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ή ακόμη και εξαιρετικά υψηλότερη» με τα φαινόμενα να διαρκούν μέχρι το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον.

Το ανησυχητικό είναι ότι κατά μέσο όρο οι θερμοκρασίες είναι ψηλότερες κατά 11 βαθμούς κελσίου από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και αυτό συμβαίνει κυρίως στις άνυδρες ζώνες και τις ερήμους της Αριζόνας και της Νεβάδας.

Το Φοίνιξ για παράδειγμα κατέγραψε εχθές θερμοκρασία 46 βαθμών Κελσίου, με το υδράργυρο να ακουμπάει τους 48 βαθμούς Κελσίου στο τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Τέτοιες συνθήκες είναι «σπάνιες, επικίνδυνες και θανατηφόρες», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το ρεκόρ ζέστης του 1940 κινδυνέψει να καταρρίψει γειτονική πολιτεία της Νεβάδας, το Λας Βέγκας, αφού τα θερμόμετρα θα μπορούσαν να δείξουν πάνω από 46,5 βαθμούς κελσίου αύριο.

Το θερμικό επεισόδιο είναι τόσο ακραίο και παρατεταμένο που δεν έχει καταγραφεί σε αυτήν την εποχή από τις αρχές του καλοκαιριού του 2013.

Το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας έχει επισήμως καταγραφή το 1913 στις 10 Ιουλίου, στην Κοιλάδα του Θανάτου με την θερμοκρασία να φτάνει τους 56,7 βαθμούς κελσίου.

Κίνδυνος επίσης υπάρχει και για δασικές πυρκαγιές με τις αρχές να ζητάνε από τον κόσμο να έχει ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες που θα επικρατεί καύσωνας.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Το 70% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στη Νέα Υόρκη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ