ΗΠΑ: Πρόστιμο στη Deutsche Bank επειδή είχε πελάτη τον Τζέφρι Επστάιν

Η ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης επέβαλλε πρόστιμο στη Deutsche Bank ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή η τράπεζα είχε για πελάτη της τον επιχειρηματία Τζέφρι Επστάιν, που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων κοριτσιών.

Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα επέτρεψε στον εκλιπόντα Τζέφρι Επστάιν να κάνει πληρωμές σε Ρωσίδες μοντέλα και να κάνει αναλήψεις ύποπτων χρηματικών ποσών επί πέντε χρόνια ως πελάτης της.

Ο σημερινός διακανονισμός με το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης είναι ο πρώτος αυτού του είδους εις βάρος μιας τράπεζας που σχετίστηκε με τον Επστάιν.

Το πρόστιμο είναι μεγάλο πλήγμα για τη φήμη της Deutsche Bank καθώς διέρχεται μια σημαντική αναδιάρθρωση, μετά από πέντε χρόνια ζημιών συνολικού ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Επί χρόνια, η εγκληματική, καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Επστάιν ήταν ευρέως γνωστή, εντούτοις, μεγάλα ιδρύματα συνέχιζαν να συγχωρούν αυτό το ιστορικό και να δανείζουν την αξιοπιστία τους ή τις υπηρεσίες τους προς οικονομικό κέρδος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε ανακοίνωσή του.

Η Νέα Υόρκη διαπίστωσε «σημαντικές αποτυχίες συμμόρφωσης» στις συναλλαγές της Deutsche Bank με τον Επστάιν, τον οποίο η τράπεζα θεωρούσε «υψηλού κινδύνου».

Γνώριζε επίσης το παρελθόν του Επστάιν για μαστροπεία και σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής ένοχης του για το αδίκημα της πορνείας το 2007, αλλά αγνόησε αυτές τις «προειδοποιητικές ενδείξεις» και διενήργησε εκατοντάδες συναλλαγές που «προφανώς αναμειγνύονται» με το παρελθόν του.

Στην ανακοίνωσή της, η πολιτεία της Νέας Υόρκης επέκρινε επίσης άλλες ξεχωριστές συναλλαγές από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία, η οποία εμπλέκεται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής.

Η γερμανική τράπεζα δεν τον θεωρούσε ύποπτο.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Deutsche Bank είχε κατά νου τους κινδύνους να διατηρήσει τον Επστάιν ως πελάτη, αλλά τους παραμέρισε, δελεασμένη από τα εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα που μπορούσε να της αποφέρει.

Σύμφωνα με μια εντολή συγκατάθεσης, δύο εργαζόμενοι της Deutsche Bank επισκέφτηκαν τον χρηματιστή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2015 και ρώτησαν αναφορικά με νέες καταγγελίες για σεξ με ανήλικες κοπέλες.

Ωστόσο, εμφανίστηκαν «ικανοποιημένοι» από την απάντηση του Επστάιν και δεν έκαναν τίποτα για να εξακριβώσουν τις καταγγελίες, ανέφερε η εντολή συγκατάθεσης.

Η τράπεζα επίσης, το 2017 δεν έλεγξε τις πληρωμές σε ένα μοντέλο από τη Ρωσία και έναν Ρώσο διαφημιστή, «δεδομένου ότι αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι φυσιολογικός για αυτόν τον πελάτη και δεν θεωρείται ύποπτος».

Η Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο Επστάιν είχε περισσότερους από 40 λογαριασμούς στην Deutsche Bank, μερικοί από τους οποίους αφορούσαν το «Καταπίστευμα Πεταλούδα» (Butterfly Trust), των οποίων οι δικαιούχοι περιλάμβαναν συνωμότες για υποθέσεις φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυτό εγκυμονούσε τον κίνδυνο πως οι πληρωμές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «περαιτέρω εγκληματική δραστηριότητα ή συγκάλυψη της και ίσως ακόμη και για να θέσουν σε κίνδυνο περισσότερες νέες γυναίκες», όπως τόνισε το κείμενο του διακανονισμού του πολιτειακού υπουργείου Οικονομικών της Νέας Υόρκης .

Η αποδοχή του Επστάιν ως πελάτη «ήταν ένα κρίσιμο λάθος και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ στο προσωπικό σε υπόμνημά του.

Δείτε ακόμη:

Η Τουρκία δοκίμασε τους S-400 πέρυσι σε αμερικανικά μαχητικά