ΗΠΑ: Στέλνουν 31 Abrams στην Ουκρανία – «Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», απαντά η Μόσχα

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε – σε διάγγελμά του – ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία το ισοδύναμο ενός ουκρανικού τάγματος αρμάτων μάχης – ή 31 άρματα μάχης M1 Abrams.

Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν σύστασης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, με τον Μπάιντεν να τονίζει πως τα M1 Abrams είναι  τα «πιο ισχυρά άρματα μάχης στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα διατηρηθούν στο βέλτιστο επίπεδο στο πεδίο της μάχης.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες έως ότου τα άρματα μάχης φτάσουν στην Ουκρανία – κι αυτό λόγω του ότι παρέχονται μέσω της Πρωτοβουλίας για τη Βοήθεια Ασφάλειας στην Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιεί εξοπλισμό από εμπορικούς προμηθευτές αντί για το αμερικανικό απόθεμα.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα νωρίτερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει επίσημα την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard A2 στην Ουκρανία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

«Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα»

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων – πριν ακόμη επιβεβαιωθεί η είδηση για τα Abrams – ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι αποστολές θα είναι σπατάλη χρημάτων:

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία».

«Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: «Μας δίνετε μεγάλη ευκαιρία με την πρόταση δυσπιστίας και σας ευγνωμονούμε»