ΗΠΑ: Θέλουν «ειρήνη με διάρκεια» ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Δευτέρα να υπάρξει «ειρήνη με διάρκεια» ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τονίζει πως τον «ενθαρρύνει» η απουσία μαχών τις τελευταίες ημέρες, μετά την άνευ προηγουμένου από το 2020 κλιμάκωση των εχθροπραξιών που απειλεί να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία των δύο αντιπάλων κρατών του Καυκάσου.

propoli

«Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι οι μάχες έχουν πάψει και ότι δεν αναφέρονται στρατιωτικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ υποδεχόμενος, με δική του πρωτοβουλία και για πρώτη φορά, τους ομολόγους του της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Διαβεβαίωσε ότι συζήτησε με τους ηγέτες των δύο χωρών και ότι είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν για να αποκατασταθεί «η ειρήνη».

«Υπάρχει δρόμος προς ειρήνη με διάρκεια που θα επιλύσει τις διαφορές», έκρινε καλώντας να ασκηθεί «ενεργή διπλωματία», που είναι κατ’ αυτόν «η καλύτερη λύση για όλους».

Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στη συνάντηση, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Αζερμπαϊτζάν διαβεβαίωσε πως είναι «ανοικτός στη συζήτηση». «Πρέπει να εργαστούμε όλοι για να υπάρξει ειρήνη με διάρκεια», πρόσθεσε, χωρίς να παραλείψει ωστόσο να καταγγείλει «ορισμένες αρμενικές προκλήσεις».

Οι νέες μάχες ήταν οι σφοδρότερες μετά τον πόλεμο του 2020 ανάμεσα στις δύο χώρες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τερματίστηκε με το Γερεβάν να αναγκάζεται να εκχωρήσει εδάφη στο Μπακού.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν επίσης εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη τα χρόνια του 1990, επίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πόλεμος εκείνος είχε πάνω από 30.000 νεκρούς.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Αρμενίας ανέφερε χθες Δευτέρα πως πάνω από 200 αρμένιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading