Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση διαιτησίας στην μακροχρόνια διαμάχη του με την Τουρκία, η οποία επικεντρώνεται στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή, και δήλωσε ότι θα συζητήσει “μηχανισμούς” για να συνεχίσει να ρέει το πετρέλαιο, σύμφωνα με το Bloomberg
Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αποφάσισε υπέρ του Ιράκ την Πέμπτη, δήλωσε το Ιράκ.
Το υπουργείο “θα συζητήσει μηχανισμούς για την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου μέσω του λιμανιού [της Τουρκίας] Ceyhan με τις ενδιαφερόμενες αρχές στην περιοχή του Κουρδιστάν” καθώς και με την Τουρκία, με τρόπο που να εγγυάται ότι οι εξαγωγές θα διατηρηθούν και ότι θα τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις, ανέφερε το Σάββατο σε ανακοίνωσή του.
Έγγραφο που είδε το Bloomberg News και εκδόθηκε από το ιρακινό ναυτιλιακό γραφείο στο λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέπει πλέον τη φόρτωση αργού πετρελαίου προς όφελος της περιοχής του Κουρδιστάν χωρίς τη συγκατάθεση των ομοσπονδιακών αρχών του Ιράκ. Το έγγραφο επικαλείται αξιωματούχο της κρατικής εταιρείας Botas της Τουρκίας, που ειδοποίησε το ιρακινό ναυτιλιακό γραφείο.
Στην υπόθεση διαιτησίας, η οποία τρέχει στο δικαστήριο που εδρεύει στο Παρίσι εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, το Ιράκ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε μια συμφωνία διαμετακόμισης αγωγών του 1973, επιτρέποντας την εξαγωγή αργού πετρελαίου από την κουρδική περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.
Το πρόσωπο που γνωρίζει την απόφαση δήλωσε επίσης ότι από το τελευταίο δεξαμενόπλοιο που φορτώθηκε την Παρασκευή, κανένα άλλο πλοίο δεν είχε αναφερθεί για να μεταφέρει αργό από την περιοχή του Κουρδιστάν. Η Τουρκία έχει σταματήσει να λαμβάνει πετρέλαιο μέσω του αγωγού του Κουρδιστάν, δήλωσε το άτομο.
Οι κλήσεις σε αξιωματούχους της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν δεν απαντήθηκαν αμέσως. Το Argus μετέδωσε για πρώτη φορά την είδηση αργά την Παρασκευή, επικαλούμενο άτομο με γνώση του θέματος.
Πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πέρασαν από τον τερματικό σταθμό του Ceyhan τον Ιανουάριο, ή το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η Βαγδάτη στέλνει 75.000 βαρέλια ημερησίως στο Ceyhan, ενώ η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στέλνει περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως.
Δείτε επίσης: Ιράκ: Youtuber δολοφονήθηκε από τον πατέρα της