Ιράν: Εξακριβώθηκαν τα αίτια του ατυχήματος στο πυρηνικό συγκρότημα της Νατάνζ

Το Ιράν εξακρίβωσε τα αίτια του ατυχήματος που σημειώθηκε στο πυρηνικό συγκρότημα της Νατάνζ, αλλά δεν θα τα δημοσιοποιήσει προς το παρόν για «λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ανωτέρου οργάνου ασφαλείας.

Στο μεταξύ η υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα με ανακοίνωση ότι «ο τόπος όπου σημειώθηκε το συμβάν δεν περιέχει πυρηνικά υλικά». Διευκρίνισε επίσης ότι οι ιρανικές αρχές της είπαν, κατά τις τελευταίες τους συνομιλίες, ότι η αιτία του ατυχήματος «δεν ήταν ακόμη γνωστή».

Η έκρηξη

Η Τεχεράνη είχε κάνει λόγο για «ατύχημα» μέσα σε “αποθήκη χωρίς πυρηνικό υλικό (στο εσωτερικό και συνεπώς) χωρίς δυνατότητα μόλυνσης” στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπροσώπου του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA).

Ο OIEA είχε δημοσιεύσει στη συνέχεια φωτογραφίες ενός κτιρίου που είχε υποστεί ζημιές, κατά τα φαινόμενα από τη φωτιά, με περιορισμένες ζημιές. Κανένα θύμα δεν είχε καταγραφεί από τις αρχές.

Το συγκρότημα της Νατάνζ ανήκει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου το Ιράν προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές τελούν υπό τους τακτικούς ελέγχους των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Κανένας επιθεωρητής της ΙΑΕΑ δεν ήταν παρών στις εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της έκρηξης, το οποίο δεν θα έχει «κανέναν αντίκτυπο στις δραστηριότητες ελέγχου» της υπηρεσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δείτε ακόμη:

Η Γαλλία ζητά κατάπαυση πυρός στη Λιβύη