Ισπανία: «Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον κόσμο με το πλαφόν στο φυσικό αέριο»

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» αναφέρουν οι Ισπανοί.

Τα βέλη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έριξε η ισπανική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση που έχει καταθέσει για προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

Η υπουργός συμπλήρωσε ότι «η πρόταση θα προκαλέσει το αντίθετο από το ζητούμενο» και συνέχισε λέγοντας ότι «σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού». Κατηγόρησε μάλιστα την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή κατέθεσε πρόταση για έναν προσωρινό μηχανισμό ο οποίος δε θα επιτρέπει στην τιμή του φυσικού αερίου να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο, θέτοντας ωστόσο πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Ριμπέρα ανέφερε ότι «ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες-μέλη για την πρόταση αυτή», και συμπλήρωσε ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό αυτόν, στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα γίνει την Πέμπτη. «Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πραγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση».

«Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν» είπε στη συνέχεια.

Δείτε επίσης: Επιστολή Μηταράκη: Να επέμβει η Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση των 400 μεταναστών από το ναυάγιο στην Κρήτη