«Φρένο» στη σπατάλη τροφίμων επιχειρεί να βάλει η Ισπανία που καθιερώνει και επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ που πετάνε προϊόντα τους στα σκουπίδια.
Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να μπει τέλος στη σπατάλη τροφίμων και προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ που πετάνε προϊόντα στα σκουπίδια.
Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος των τροφίμων και των αναψυκτικών (περίπου 1,36 εκατ. τόνοι) που πετούν κάθε χρόνο οι Ισπανοί. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ισπανίας.
«Σε έναν κόσμο όπου, δυστυχώς, υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια θα πρέπει να συγκροτήσουν κάποιον μηχανισμό μέσω του οποίου θα δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων. Εάν δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, για παράδειγμα, ή να γίνονται ζωοτροφή ή λιπάσματα.
Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να δίνουν δωρεάν στους πελάτες τους συσκευασίες για να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, μια πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία.
Έως 60.000 ευρώ τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα κυμαίνονται από 2.001 έως και 60.000 ευρώ. Δεν θα επιβάλλονται ποινές στους καταναλωτές, για τους οποίους θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, έναν στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ. Παρόμοια μέτρα υιοθέτησαν πρόσφατα η Ιταλία και η Γαλλία.
Δείτε επίσης: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος θέλει να δώσει Πανελλήνιες και να μπει στη Νομική