Ισραήλ: Ο υπ. Αμύνης αναφέρθηκε σε πιθανές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τα επόμενα 2-3 χρόνια
Minister of Defense Benny Gantz and Defense Ministry officials seen during a press conference presenting new reforms for Rehabilitation Department, at the Defense Headquarters in Tel Aviv, April 22, 2021. Photo by Tomer Neuberg/Flash90 *** Local Caption *** רפורמה שר הביטחון אגף השיקום צה"ל ביטחון חיילים בני גנץ

Ισραήλ: Ο υπ. Αμύνης αναφέρθηκε σε πιθανές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τα επόμενα 2-3 χρόνια

Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι δεν είναι απίθανο το Ισραήλ να εξαπολύσει επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Αυτό έρχεται καθώς οι διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς και το Ιράν έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, αν και η Τεχεράνη αρνείται τέτοιες προθέσεις.

«Σε 2-3 χρόνια μπορεί να σχίζετε τους αιθέρες προς ανατολάς, συμμετέχοντας σε μια επίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν», είπε ο Γκαντς σε τελετή αποφοίτησης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περίπτωση που θεωρήσει αδιέξοδο τον διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη, χρονολογούνται εδώ και περίπου μια δεκαετία. Ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε ιρανικούς στόχους που είναι μακρινοί, διασκορπισμένοι και αμυντικά θωρακισμένοι.

Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ειδικοί το θεωρούν βέβαιο, εκτιμώντας πως απέκτησε την πρώτη πυρηνική βόμβα από τα τέλη του 1966.

Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού.

Δείτε επίσης: Πρόεδρος Ισραήλ: Ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Loading