φωτο αρχείου

Ισραήλ: Θα παρακολουθούν πολίτες που έχουν προσβληθεί από μετάλλαξη «Όμικρον» (vid)

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ θα παρακολουθεί τα τηλέφωνα πολιτών που νοσούν από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Άδεια για πρόσβαση και επεξεργασία τηλεφωνικών δεδομένων ενέκρινε το Υουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ για πολίτες που νοσούν με τη μετάλλαξη «όμικρον» με στόχο την ιχνηλάτηση των επαφών και την λήψη έκτακτων μέτρων.

Η σχετική άδεια θα είναι προσωρινή ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές αδειοδοτήσεις έχουν δοθεί και στο παρελθόν κατά τα πρώτα κύματα κορονοιού στη χώρα.

Το Ισραηλινό υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε νομοθετικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης και υπερψήφισε την προσωρινή αδειοδότηση των τηλεφωνικών δεδομένων κρουσμάτων της μετάλλαξης στην εταιρεία Shin Bet. Η άδεια ωστόσο δεν αφορά σε δεδομένα πολιτών που έχουν μολλυνθεί με άλλα στελέχη της νόσου.

Η συγκεκριμένη κίνηση χαίρει αποδοχής από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, ωστόσο έντονη είναι και η κριτική που ασκείται για παραβίαση ατομικών και προσωπικών δεδομένων και αντιβαίνει σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

«Έχουμε όντως φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμαστε έναν “Μεγάλο Αδερφό” που να έχει στοιχεία για το πού πηγαίνουμε», σημείωσε σε κεντρώα εφημερίδα, ο καθηγητής Εγκληματολογίας, Λιμόρ Γιεχούντα. 

«Καμία άλλη δημοκρατική χώρα δεν επέλεξε να επιστρατεύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας της για την ιχνηλάτηση ατόμων», δήλωσε ο Γκιλ Γκαν-Μορ, δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανανέωση της αδειοδότησης της Shin Bet για παρακολούθηση ήταν μια «τρομακτική, παράνομη απόφαση», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Τουρκία: «Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση» (vid)