Ισραήλ – Υπουργείο Υγείας: Τα εμβόλια κατά της Covid που δόθηκαν στους Παλαιστίνιους είναι απόλυτα έγκυρα

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που παραδόθηκαν στους Παλαιστίνιους, είναι απόλυτα έγκυρα, σύμφωνα με σημερινή διαβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Τοποθέτηση που ήρθε μια ημέρα αφότου η Παλαιστινιακή Αρχή ματαίωσε τη συμφωνία που αφορά παρτίδες εμβολίων Pfizer , που κατήγγειλε ότι ήταν ληγμένα.

Σε ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργείο, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές «παρέλαβαν εμβόλια της Pfizer έγκυρα, με ημερομηνίες λήξης γνωστές, αποδεκτές και οι οποίες αντιστοιχούσαν στην συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωνε χθες ότι περίπου το «ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης» θα αποσταλούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.

Σύμφωνα με την συμφωνία, το Ισραήλ ήταν προγραμματισμένο να λάβει σε αντάλλαγμα την ίδια ποσότητα σε δόσεις, οι οποίες θα παραδίδονταν στους Παλαιστίνιους το φθινόπωρο από πλευράς της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης τόνισε ότι η πρώτη παρτίδα 90.000 δόσεων που είχε παραληφθεί «δεν αντιστοιχούσε στα χαρακτηριστικά που όριζε η συμφωνία» και συνεπώς ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ έδωσε εντολή για να ακυρωθεί η συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος δεν ξεκαθάρισε ποια είναι η ημερομηνία λήξης των εμβολίων.

Έτσι, η παλαιστινιακή κυβέρνηση περιμένει από την εταιρεία να της παραδώσει απευθείας τα προβλεπόμενα εμβόλια το δίμηνο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. 

Την ίδια στιγμή, χάρη σε μία συντονισμένη εμβολιαστική εκστρατεία, που άρχισε στο τέλος Δεκεμβρίου μετά από συμφωνία με την Pfizer, το Ισραήλ εμβολίασε το 55% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια άτομα, με δύο δόσεις εμβολίου.

Στην αντίπερα όχθη, από την παλαιστινιακή πλευρά, μόνο 270.000 άτομα έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Παραπάνω από 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι διαμένουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και 2 εκατομμύρια στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε επίσης: Κύπρος – κορονοϊός: 62 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ