Ιστορική μείωση παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

Σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ήρθαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, που έκαναν δεκτή την εισήγηση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας.

Στόχος της απόφασης είναι να ανακοπεί η πτώση των τιμών, που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του ΟΠΕΚ + από το 2020. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια προσφορά αναμένεται μικρότερος. Ήδη, αρκετές χώρες αντλούν πολύ πιο χαμηλά από τις ποσοστώσεις, κάτι που συνεπάγεται ότι θα συμμορφώνονται με τα νέα όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Παρόλα αυτά, η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει άλλο ένα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, η οποία δίνει μάχη με τον πληθωρισμό και το υψηλότατο ενεργειακό κόστος.

Η μείωση της παραγωγής αναμένεται να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Αυτόν τον χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και ζήτησε μεγαλύτερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές αντλίας για τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ έχουν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η περικοπή των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα μετρηθεί με βάση την ίδια βάση με τις προηγούμενες συμφωνίες του ΟΠΕΚ+, είπε ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, κυβερνήτης του ΟΠΕΚ για το Ιράν, σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντηση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρά κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ με τη συμμετοχή κρατικών παραγόντων οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream