Ιταλία: Ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά καταστήματα

Ανοίγουν από αύριο καταστήματα στην Ιταλία, ως ένα πρώτο βήμα χαλάρωσης του πλέον μακροχρόνιου lockdown στην Ευρώπη, που επέβαλε η Ρώμη από τις 9 Μαρτίου για να αναχαιτίσει τον ρυθμό εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού.

Βιβλιοπωλεία, καταστήματα που πωλούν χαρτικά και είδη παιδικής ένδυσης θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, ενώ θα επιτραπεί σε κάποιες περιοχές να επιστρέψουν οι οικοδόμοι στα εργοτάξια καθώς μειώνεται ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα.

Η δέσμη των περιοριστικών μέτρων τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία στις 9 Μαρτίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 3 Μαϊου, αλλά η μικρή έστω χαλάρωσή τους ίσως αντανακλά την επιθυμία αντιμετώπισης αυτού που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «ψυχολογικές επιπτώσεις» του lockdown στον πληθυσμό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επιδιώκει μια ευρύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας «το συντομότερο δυνατό», αλλά υπουργοί της κυβέρνησής του επισημαίνουν ότι «ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις». Με την επιθυμία του Κόντε διαφωνούν και κάποιοι περιφερειάρχες, όπως εκείνος της Λομβαρδίας, που θα κρατήσει κλειστά τα βιβλιοπωλεία. Ο Κόντε παραδέχθηκε, πάντως, ότι αν και «είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την επιδημιολογική καμπύλη και αποδίδουν καρπούς γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα. Πρέπει να καταβάλουμε αυτή την έξτρα προσπάθεια και να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τους κανόνες και να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης». Όπως είπε, αν η Ιταλία τερματίσει πολύ γρήγορα το lockdown, «θα πληρώσουμε πολύ υψηλό τίμημα, πέρα από το ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος». Και ανακοινώνοντς παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι τις 3 Μαϊου, πρόσθεσε: «Είναι μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση, για την οποία αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη».