Ιταλία: Πως θα αντιμετωπίσουν την λειψυδρία – Πως θα συμβάλλουν τα κομμωτήρια στην εξοικονόμηση

Τα μέτρα που προβλέπονται είναι διάφορα, όπως η ενίσχυση των υδατορεμάτων με την απελευθέρωση ορισμένων υδάτινων πόρων


Την Πέμπτη 30 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στα μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας.

“Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο σοβαρή κρίση νερού των τελευταίων 70 ετών” είπε ο Ντράγκι. “Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, και από τη Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε τα σχέδια των Περιφερειών”.Το Κυβερνητικό σχέδιο, του οποίου το πρόχειρο κυκλοφόρησε ήδη από διάφορα ΜΜΕ, αναφέρεται στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία κάλυψη του κόστους των βυτιοφόρων σε περίπτωση δελτιοποίησης του νερού – κάτι που δεν αποκλείεται.

Τα μέτρα που προβλέπονται είναι διάφορα, όπως η ενίσχυση των υδατορεμάτων με την απελευθέρωση ορισμένων υδάτινων πόρων από τα φράγματα, και την προσωρινή σύνδεση γειτονικών υδραγωγείων για την αντιστάθμιση των πιο κρίσιμων καταστάσεων.
Όπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι θα χρειαστεί “ένα μεγάλο σχέδιο για το νερό, και γι’ αυτό έχουν ήδη διατεθεί 4 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ”. Όμως, σημειώνει ο Ιταλός Πρωθυπουργός “θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι”.

Το νερό νεράκι για τους κομμωτές

Ενώ η λειψυδρία συνεχίζει να σπάει αρνητικά ρεκόρ στην Ιταλία, οι τοπικές διατάξεις ποικίλουν.
Αξιοσημείωτο, και πόσο μάλλον πολυσυζητημένο, το μέτρο που πάρθηκε από τον Δήμο του Καστενάζο στην επαρχία της Μπολόνια, ο οποίος για την εξοικονόμηση νερού επιβάλλει – μεταξύ άλλων – οι κομμωτές και οι κουρείς να πλένουν τα κεφάλια των πελατών τους μόνο μία φορά, εκτός από το ξέβγαλμα.

Ο Δήμαρχος Carlo Gubellini διευκρινίζει το μέτρο λέγοντας πως “μια ανοιχτή βρύση αποδίδει κατά μέσο όρο 13 λίτρα ανά λεπτό” και πως με αυτό το μέτρο “θα εξοικονομήσουμε χιλιάδες λίτρα νερού την ημέρα”.

Στο δημοτικό διάταγμα προβλέπεται ποινή ύψους 500 ευρώ σε περίπτωση παραβίασης, και θα γίνονται έλεγχοι. “Η πρόθεση δεν είναι τιμωρητική” τονίζει ο Δήμαρχος, όμως υπάρχουν απορίες και μάλιστα αναφέρονται και τα πρώτα παράπονα σχετικά με το μέτρο.

Δείτε επίσης: ΔΕΗ: Το πρόγραμμα για τηλεπικοινωνίες, έξυπνους μετρητές και φωτοβολταϊκά στη στέγη