Καναδάς – Πυρκαγιές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βρετανική Κολομβία (Vid)

Χθες Τρίτη δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 5.700 ανθρώπους στην επαρχία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – Περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν λάβει ειδοποίηση ότι μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν λόγω της πυρκαγιάς

Η Βρετανική Κολομβία, η πιο δυτική επαρχία του Καναδά, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, οι οποίες αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερη έκταση τις ερχόμενες ημέρες εξαιτίας της ζέστης και των ισχυρών ανέμων.

«Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο», ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Βρετανικής Κολομβίας Μάικ Φάρνγουορθ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

«Βάσει των συστάσεων των υπευθύνων για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και δασικών πυρκαγιών, και λόγω της επιδείνωσης των μετεωρολογικών συνθηκών, κηρύσσω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επαρχία», πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει το ενδεχόμενο μιας μαζικής εκκένωσης κατοικιών στην περιοχή και παρέχει στην κυβέρνηση τα μέσα για να εξασφαλίσει στέγη για αυτούς που θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός.

«Σας παρακαλώ, ετοιμάστε ένα σχέδιο εκκένωσης για την οικογένειά σας», δήλωσε παράλληλα ο Κλιφ Τσάπμαν, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων κατά των πυρκαγιών στην Βρετανική Κολομβία, διευκρινίζοντας ότι 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη καεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκταση αυτή είναι ήδη τρεις φορές μεγαλύτερη από την μέση των δέκα τελευταίων ετών.

Στην περιοχή μαίνονται σχεδόν 300 δασικές πυρκαγιές και η ζέστη και η ξηρασία σε συνδυασμό με περισσότερο ισχυρούς ανέμους αναμένεται να διαρκέσουν και τις επόμενες ημέρες, κυρίως στο εσωτερικό τμήμα και το νοτιοδυτικό της επαρχίας αυτής που βρίσκεται στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 3.180 πυροσβέστες και προσωπικό έχουν κινητοποιηθεί στην επαρχία.

«Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για σπριντ», υπογράμμισε ο Ρομπ Άλεν, ο οποίος είναι επικεφαλής της διαχείρισης πυρκαγιών στην ζώνη αυτή. Περίπου 2.250 πυροσβέστες αγωνίζονται νυχθημερόν για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά αυτή. «Θα είμαστε εκεί για όσο καιρό χρειάζεται για να θέσουμε υπό έλεγχο με πλήρη ασφάλεια αυτό το τέρας», δεσμεύτηκε.

Δείτε επίσης: Κίνα: Kαταστροφικές πλημμύρες Zhengzhou – Ασύλληπτες σκηνές (Δείτε τα βίντεο)