Κατάρ: Συνέλαβαν Νορβηγούς δημοσιογράφους – Έκαναν έρευνα για τα εργατικά δυστυχήματα ενόψει Μουντιάλ

«Έβλεπες τον τρόμο στα μάτια των μεταναστών εργατών», ομολόγησε ο Νορβηγός δημοσιογράφος

Δύο Νορβηγοί δημοσιογράφοι του Εθνικού Δικτύου της χώρας τους, NRK, συνελήφθησαν λίγες ώρες πριν φύγουν από το Κατάρ.

Οι Χάλβορ Εκελαντ και Λόκμαν Γκορμπάνι είχαν ταξιδέψει στην Ντόχα για τις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, αλλά παράλληλα έκαναν και μία έρευνα για τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα και στα εργοτάξια που σχετίζονται με την διοργάνωση.

Εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα έχουν συμβεί κατά την διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ, με αρκετές χώρες και οργανισμούς να έχουν διαμαρτυρηθεί επίσημα για τις συνθήκες εργασίας. Είναι γνωστό επίσης πως υπήρξαν και απειλές ή προτροπές για μποϊκοτάζ στην διοργάνωση.

Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και μερικές ώρες μετά αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεν τους δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις, με τον Εκελαντ να κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

«Μας συνέλαβαν στο ξενοδοχείο την Κυριακή το βράδυ. Μας κράτησαν στο τμήμα για αρκετές ώρες και μας ανέκριναν, αλλά είμαστε ευτυχισμένοι που βγήκαμε από αυτό και επιστρέψαμε στην Ευρώπη. Ήταν δύσκολες στιγμές. Θα μιλήσουμε με το NRK για να δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα και θα επιστρέψουμε με περισσότερα στοιχεία. Παρά τα όσα έγιναν, είμαστε καλά και χαρούμενοι που γυρίζουμε σπίτι» είπε ο Εκελαντ που επιβεβαίωσε ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για τους λόγους της σύλληψής τους.

«Οι μετανάστες ήταν σε άθλια κατάσταση»

Ο Νορβηγός δημοσιογράφος ανέφερε πως αποπειράθηκε να πάρει συνεντεύξεις από μετανάστες εργάτες, αλλά αυτοί «ήταν σε άθλια κατάσταση. Έβλεπες τον τρόμο στα μάτια τους. Εργάζονταν σε καθημερινή βάση και σκληρά. Φοβόντουσαν να μιλήσουν στην κάμερα».

Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε από την Ντόχα, έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών και το ίδιο βράδυ έγινε η σύλληψή τους που όπως φαίνεται συνδέεται με αυτό το περιστατικό.

Ακόμη, ο Εκελαντ εκτίμησε πως ρόλο στη σύλληψή τους ενδεχομένως έπαιξε και η συνάντηση που είχε με έναν πολέμιο της κυβέρνησης, τον Αμπντουλά Ιμπαΐς, ο οποίος είχε εργαστεί στην ομάδα για το Μουντιάλ, αλλά τον Απρίλιο κατηγορήθηκε με 5 χρόνια φυλάκισης για διαφθορά (έχει κάνει έφεση).

Ο Ιμπαΐς είναι ο άνθρωπος ο οποίος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για τα εργατικά δυστυχήματα και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μεταναστών που εργάζονται στο Κατάρ. Επρόκειτο να δώσει συνέντευξη λίγη ώρα πριν αναχωρήσει από την χώρα, αλλά δεν πρόλαβε…

Πηγή: Gazzetta

Δείτε επίσης: Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Αυγενάκη στο Κατάρ