Κατάρρευση Silicon Valley και Signature Bank: Πρωτοφανή έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί χρηματοπιστωτική κρίση

Μετά τη Silicon Valley Bank, κατέρρευσε και η Signature Bank – Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να σταματήσει μια πιθανή τραπεζική κρίση, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα, καθησυχάζοντας πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο Αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατέρρευσε και η Signature Bank

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg η απόφαση για το λουκέτο της Signature Bank αιφνιδίασε ακόμα και τους διαχειριστές της που ενημερώθηκαν λίγο πριν τις δημόσιες ανακοινώσεις.  

Η τράπεζα αντιμετώπισε έναν χείμαρρο εκροών καταθέσεων την Παρασκευή, αλλά η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί μέχρι την Κυριακή σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο. 

Τον έλεγχο της Signature Bank, που εδρεύει στην Νέα Υόρκη ανέλαβε ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ενώ διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι “δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος”.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ανακοινώθηκε, η FDIC ιδρύει μια “τράπεζα-γέφυρα” για τη διαχείριση των λογαριασμών των πελατών διασφαλίζοντας ότι θα λειτουργούν αδιάκοπα.

Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή θα αναζητήσει αγοραστή για τα περιουσιακά στοιχεία της.

Η αντίδραση των χρηματαγορών

Οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα, με συγκρατημένη πτώση τη λειτουργία τους λόγω των διαβεβαιώσεων από αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι οι οικονομικοί κραδασμοί θα μετριαστούν.

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,6% στις 27.685,86 μονάδες στις πρωινές συναλλαγές. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 0,3% στις 7.125,90 μονάδεςΟ Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,4% στις 2.385,25 μονάδες.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,4% στις 19.594,07 μονάδες. Ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3.238,98 μονάδες. Γεγονός που αποδίδεται στην παρακολούθηση κινεζικών επενδύσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ.

Οι μετοχές είχαν πέσει την περασμένη Παρασκευή στη Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,4% για να καλύψει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο.

Δείτε επίσης: Χατζηδάκης: «Την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού την ξέρει μόνο ο Πρωθυπουργός»

Loading