Κατηγορίες για διαρροή κρατικών μυστικών σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας της Δανίας

Για διαρροή κρατικών μυστικών κατηγορείται ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο ίδιος

Ο Φρεντέρικσεν υπήρξε υπουργός Άμυνας από το 2016 μέχρι το 2019 και όπως δήλωσε ο ίδιος κατηγορείται για παραβίαση του Άρθρου 109 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρει προδοσία για διαρροή κρατικών μυστικών και έχει μέγιστη ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Το Άρθρο 109 καλύπτει κάθε «πρόσωπο που αποκαλύπτει ή μεταδίδει οποιαδήποτε πληροφορία για μυστικές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις ή αποφάσεις του κράτους ή των δικαιωμάτων του σε σχέση με ξένα κράτη».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φρεντέρικσεν αναφέρει: «Έχω μιλήσει ως μέλος του κοινοβουλίου για ένα πολιτικό θέμα και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω επί του παρόντος. Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη Δανία ή τα συμφέροντα της Δανίας».

Η εισαγγελία και το υπουργείο Άμυνας από την πλευρά τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Φρέντερικσεν.

Σημειώνεται, πως έχει προηγηθεί σύλληψη του επικεφαλή της μονάδας ξένων πληροφοριών της Δανίας, Λαρς Φίντσεμ τον περασμένο μήνα, κατηγορούμενος σύμφωνα με το ίδιο Άρθρο του Ποινικού Κώδικα για την ύποπτη εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής πληροφοριών «άκρως απόρρητων». Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς παράλογη».

Δείτε επίσης: Επίσημη συγγνώμη της Ντάουνινγκ Στριτ στην Ελισάβετ για τα πάρτι