Κίεβο για τελεσίγραφο Πούτιν: Οι Ουκρανοί στρατιώτες της Μαριούπολης θα παλέψουν μέχρι το τέλος

Σύμφωνα με τη Μόσχα μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι και 400 μισθοφόροι από Ευρώπη και Καναδά- Οι φωτογραφίες με σορούς αμάχων στους δρόμους της πόλης και κατεστραμμένα κτίρια αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δε θα παραδοθούν στη Ρωσία, δήλωσε ο βουλευτής της Οδησσού Ολέξι Γκονταρένκο. 

«Μίλησα μαζί τους χθες και ξέρω ότι θα παλέψουν μέχρι το τέλος», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι χθες η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο στις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά για την υπεράσπιση της Μαριούπολης να παραδώσουν τα όπλα προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. 

Οι υπερασπιστές της πόλης- που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και 400 μισθοφόροι από Ευρώπη και Καναδά – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν έχουν δώσει κανένα σημάδι ότι σκοπεύουν να αποδεχτούν την προσφορά. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Τα διεθνή μέσα, αναφέρουν ότι μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της Μαριούπολης για διάστημα έξι εβδομάδων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι κοντά στην πλήρη κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας. 

Μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «μια πραγματική γενοκτονία» και εκτίμησε ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονταν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι» έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «απάνθρωπη» και κάλεσε τους συμμάχους να παράσχουν βαρέα όπλα για να σώσουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο αφανισμός των ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι εικόνες από την περιοχή που εξασφάλισε το Associated Press είναι ενδεικτικό της βαρβαρότητας που επιδεικνύουν οι Ρώσοι προκειμένου να καταλάβουν την πόλη. 

Σε άλλη φωτογραφία αποτυπώνονται σωροί αμάχων στο έδαφος κοντά στο Illich Iron & Steel Works Metallurgical Plant.

Στην ίδια περιοχή, καμένα αυτοκίνητα και εγκαταστάσεις αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Γιατί η Μαριούπολη είναι τόσο σημαντική για τον Πούτιν 

Αλλά γιατί η Μαριούπολη είναι τόσο σημαντική για τα σχέδια της Ρωσίας; Ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC Φρανκ Γκάρντνερ αναλύει τους λόγους:

1. Εξασφάλιση χερσαίου διαδρόμου μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς

Γεωγραφικά, η Μαριούπολη καταλαμβάνει μόνο μια μικρή περιοχή στον χάρτη, αλλά στέκεται εμπόδιο στις ρωσικές δυνάμεις από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η κατάληψη της πόλης θα επιτρέψει στη Ρωσία να χτίσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία στην Κριμαία, μια σημαντική στρατηγική και στρατιωτική επιτυχία.

2. Στραγγαλισμός της οικονομίας της Ουκρανίας

Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και φιλοξενεί ένα σημαντικό εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα. Ήταν επίσης βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας. Η απώλεια της θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία της Ουκρανίας.

3. Ευκαιρία προπαγάνδας

Η Μαριούπολη φιλοξενεί μια ουκρανική μονάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται Azov Brigade, η οποία περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ιστορικά συμπεριλαμβανομένων νεοναζί. Αν και αποτελούν μόνο ένα κλάσμα των μαχόμενων δυνάμεων της Ουκρανίας, αυτό θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για τη Μόσχα. Εάν η Ρωσία καταφέρει να συλλάβει ζωντανούς αρκετούς μαχητές της Ταξιαρχίας Αζόφ, μπορεί να παρελαύνουν στα ελεγχόμενα από το ρωσικό κράτος μέσα ενημέρωσης για να δυσφημήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

4. Σημαντική ενίσχυση του ηθικού

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ανήκουν σε κάτι που ονομάζεται Novorossiya (Νέα Ρωσία) – ρωσικά εδάφη που χρονολογούνται από την αυτοκρατορία του 18ου αιώνα.

Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης – Λήγει το τελεσίγραφο της Μόσχας 

Loading