Σάλο έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και απεικονίζουν αστυνομικούς να περιφέρουν τέσσερα άτομα, τα οποία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, εν μέσω πανδημίας.
Στιγμιότυπα από διαπόμπευση σε περιοχή στη Νότια Κίνα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.
Οι τέσσερις άνδρες εξαναγκάστηκαν να βαδίσουν σε δρόμους της πόλης Jingxi συνοδεία αστυνομικών, φορώντας στολές και φέροντας πλακάτ με τα ονόματά τους και τις φωτογραφίες τους. Μερικοί άνθρωποι διακρίνονται να παρακολουθούν το γεγονός.
Όπως αναφέρει το BBC και οι τέσσερις κατηγορούνται για λαθραία μεταφορά ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, τα οποία είναι ερμητικά κλειστά λόγω του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι το 2007, οι αρχές στην Κίνα απαγόρευσε τη διαπόμπευση κρατουμένων στους οποίους είχε επιβληθεί η θανατική ποινή.
Public shaming returns amid Covid fears in China https://t.co/HxiAVt71ZM
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 29, 2021
“Μουδιασμένες” αντιδράσεις στο διαδίκτυο
Τα κρατικά Beijing News ανέφεραν ότι «το μέτρο παραβιάζει σοβαρά το πνεύμα του κράτους δικαίου και δεν μπορεί να επιτραπεί να επαναληφθεί».
Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Jingxi και η τοπική κυβέρνηση υπερασπίστηκαν ωστόσο τη συγκεκριμένη πρακτική, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «πειθαρχική προειδοποιητική δραστηριότητα» και ότι δεν ήταν καθόλου απαράδεκτη.
Η «παρέλαση της ντροπής» προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, όπου ένα hashtag γι ‘αυτό ήταν το κορυφαίο θέμα της τάσης.
Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι τους θύμισε διαπομπεύσεις που γινόταν εκατοντάδες χρόνια πριν, ενώ άλλοι συμφώνησαν με τις προσπάθειες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ιού κοντά στα σύνορα.
游街示众的文革式防疫 pic.twitter.com/sgxfJFiLjY
— 新闻/真话 (@TuCaoFakeNews) December 28, 2021
Κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματά τους
Οι εικόνες και το βίντεο του περιστατικού, που έλαβε χώρα στις 28 Δεκεμβρίου, δείχνουν τέσσερις άνδρες με κοστούμια και μάσκες στο πρόσωπο να παρελαύνουν σε μια περιοχή της πόλης υπό το βλέμμα της αστυνομίας.
Κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Μερικοί άνθρωποι διακρίνονταν να παρακολουθούν την «παρέλαση».
Cette scène à Jingxi, dans le Guangxi, pour des Chinois « comme un retour au temps de la révolution culturelle ».
— Zhulin Zhang (@ZhangZhulin) December 28, 2021
Le spectre est toujours là… pic.twitter.com/wpNPbzANG9
Η κρατική εφημερίδα Guangxi Daily είπε ότι η εν λόγω «τιμωρία» απέτρεψε τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα σύνορα και ενθάρρυνε τη συμμόρφωση με την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας.
Δείτε επίσης: Πακιστάν: Κατά 90% αυξήθηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες στην επαρχία Μπαλουτσιστάν
- Ουκρανία: Αναβολή συνεδρίασης του κοινοβουλίου για λόγους ασφαλείας
- Θεσσαλονίκη: Δείτε πού θα έχει σήμερα διακοπές ρεύματος
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Νέα δίκη του Ντρέιφους μετά την έκδοση ενταλμάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους για ενστάσεις τεσσάρων ετών
- ΣΥΡΙΖΑ: Το τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο με προοπτικές αβεβαιότητας