Κίνα: Λυπάται για «την παρεμπόδιση» των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι ΗΠΑ “παρεμποδίζουν” την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσης που καλεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του οργάνου αυτού, η συγκεκριμένη άποψη κατατέθηκε από τον Γουάνγκ Γι.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μέτρα”, δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα (μαζί με τη Νορβηγία και την Τυνησία) πήραν την πρωτοβουλία για ένα σχέδιο κειμένου εδώ και μια εβδομάδα.

“Λόγω της παρεμπόδισης από μια χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή”, δήλωσε με λύπη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ζητώντας από την Ουάσινγκτον “να αναλάβει τις ευθύνες της” στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η τρίτη — και η πρώτη δημόσια — του Συμβουλίου Ασφαλείας από την περασμένη Δευτέρα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, της Νορβηγίας και της Τυνησίας.

Στη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη, οι ΗΠΑ, απομονωμένες, αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αρμόδιο για την ειρήνη στον κόσμο, είναι το μόνο όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση.

Την Κυριακή, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν πάνω σε ένα κείμενο, αλλά οι ΗΠΑ συνέχισαν να είναι απρόθυμες, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει μέχρι στιγμής την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην παρασκηνιακή διπλωματία για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και κρίνει ότι μια δήλωση του Συμβουλίου θα είναι “αντιπαραγωγική“, θέση που δεν γίνεται κατανοητή από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, ειδικά μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε επίσης: Ιερουσαλήμ: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με όχημα που τους παρέσυρε

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube