Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τις σχέσεις με τη Γερμανία και τη Γαλλία
Ο Λι θα είναι επικεφαλής της κινεζικής αποστολής για τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου, η πρώτη σύνοδος με φυσική παρουσία από το 2018, πριν μεταβεί στο Παρίσι για επίσημη επίσκεψη και για να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ στις 22-23 Ιουνίου.
«Ο πρώτος σταθμός στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ από τότε που ανέλαβε καθήκοντα είναι η Γερμανία, κάτι που αποτυπώνει πλήρως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κίνα στις σινογερμανικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Μπροστά στη διεθνή αναταραχή, την αναιμική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις αυξανόμενες κοινές προκλήσεις για το ανθρώπινο είδος, η Κίνα ανυπομονεί να εμβαθύνει περαιτέρω και να επεκτείνει τις σινογερμανικές σχέσεις».
Η Κίνα ήταν αντίθετη στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7) όπου συμμετείχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Τόκιο τον περασμένο μήνα, στο οποίο οι μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου ανέφεραν την κοινή τους προσέγγιση για «ελαχιστοποίηση κινδύνων, όχι αποσύνδεση» σε οικονομικό επίπεδο με την Κίνα.
Σε μια ακόμα επίδειξη της ευρύτερης διπλωματικής έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, το Βερολίνο δήλωσε ότι η Κίνα αποτελεί αυξανόμενη απειλή στην πρώτη αξιολόγηση της εθνικής ασφάλειας που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Στο ενημερωτικό δελτίο της πρεσβείας του, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γερμανία Κεν Γου δήλωσε ότι η «συζήτηση περί ελαχιστοποίησης των κινδύνων είναι καταστροφική. Ελπίζουμε πραγματικά ότι η Γερμανία θα αποφασίσει μια εύλογη στάση αναφορικά με την Κίνα και έναντι κάθε είδους διαχωρισμού ή αποστασιοποίησης από αυτή».
Η Κίνα είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και μέρος της αποστολής του Λι θα είναι να προσελκύσει ξένους επενδυτές και πάλι ύστερα από τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας που σε μεγάλο βαθμό απομόνωσαν τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο και βάρυναν στην ανάπτυξη.
Το Βερολίνο είναι η μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων από την Ευρώπη στην Κίνα και οι γερμανικές εταιρίες, σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι βιομηχανίες χημικών, παραδοσιακά διατηρούν μεγάλη παρουσία στη χώρα.
Ενώ θα βρίσκεται στη Γερμανία, ο Λι θα παρευρεθεί σε σινογερμανικό οικονομικό και τεχνολογικό φόρουμ και, σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση του προγράμματός του, θα έχει συνομιλίες με επικεφαλής επιχειρήσεων.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον Λι Κετσιάνγκ, ο Λι δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο αν και είχε επαφές με ξένες εταιρίες κατά τη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σανγκάη, όπου διαμόρφωσε τη φήμη ενός ανθρώπου που είναι υπέρ των επιχειρήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Η άνοδός του από εκείνον τον ρόλο στην πρωθυπουργία τον Μάρτιο αποδίδεται εν μέρει στη μακρόχρονη πίστη του στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, έχοντας θητεύσει ως προσωπάρχης του από το 2004 έως το 2007, ενώ ο Σι ήταν περιφερειακός γραμματέας στη Τζετζιάνγκ.
Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες