Κίνα: Πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες στον πόλεμο της Ουκρανίας

Κίνα: Πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες στον πόλεμο της Ουκρανίας

Στην εκστρατεία του κατά της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν φαίνεται πλέον να μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Κίνας

Μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι Μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι απηύθυνε έκκληση για εξεύρεση και μάλιστα γρήγορα, μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές άλλωστε ότι δεν έχει συμφέρον από την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης και να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των δυο χωρών», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Γουάνγκ κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμμετάσχουν σε διπλωματικές προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. «Δίκαιες και ρεαλιστικές» ειρηνευτικές συνομιλίες είναι απαραίτητες, είπε ο Κινέζος υπουργός. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών».

Το Πεκίνο δεν καταδίκασε ποτέ τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και τις πωλήσεις όπλων στο Κίεβο. Πρόσφατα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε την κινεζική κυβέρνηση για την «ισορροπημένη θέση» της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Λαϊκή Δημοκρατία έχει επίσης αποφύγει να δείξει ξεκάθαρη αλληλεγγύη στη Ρωσία – επίσης για να μην θέσει σε κίνδυνο τις δικές της εμπορικές σχέσεις με τη Δύση.

Ο Γουάνγκ προειδοποίησε επίσης κατά της δυτικής παρέμβασης στο ζήτημα της Ταϊβάν. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε σθεναρά τις αυτονομιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να λάβουμε τα πιο σθεναρά μέτρα για να αντισταθούμε στις εξωτερικές παρεμβάσεις», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Το Πεκίνο βλέπει την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα – εάν χρειαστεί και με στρατιωτική δύναμη.

Οι ΗΠΑ, αν και έχουν αναγνωρίσει την ύπαρξη μίας Κίνας από το 1979, υποστηρίζουν επίσης την Ταϊβάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης.

Δείτε επίσης: Σιάο Τζουντσένγκ: «Κίνα και Ελλάδα επιμένουμε στη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας»

Loading

Play