Η εντολή για καραντίνα δόθηκε μετά τον αντοπισμό ασυμπτωματικών κρουσμάτων
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε ένα προάστιο της Ουχάν στην Κίνα, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά κρούσμα κορονοϊού, έχουν μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.
Οι κάτοικοι της συνοικίας Jiangxia διατάχθηκαν να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους ή στις εγκαταστάσεις τους για τρεις ημέρες, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων ασυμπτωματικών κρουσμάτων του Covid.
Η Κίνα ακολουθεί μια στρατηγική «μηδενικού Covid», που περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες απομόνωσης και τοπικά λουκέτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερους θανάτους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.
Στην Ουχάν, μια πόλη 12 εκατομμυρίων κατοίκων, οι τακτικές εξετάσεις αποκάλυψαν δύο ασυμπτωματικά κρούσματα πριν από δύο ημέρες. Δύο ακόμη περιπτώσεις εντοπίστηκαν μέσω της ανίχνευσης επαφών και λίγο μετά την έκδοση της εντολής αποκλεισμού.
Η Ουχάν έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 2020, ως το πρώτο μέρος όπου οι επιστήμονες εντόπισαν τον κορoνοϊό, ενώ είναι η πρώτη πόλη που εφαρμόσθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Εκείνη την εποχή, ο κόσμος σοκαρίστηκε από τον αυστηρό αποκλεισμό, αλλά πολλές πόλεις και χώρες αναγκάστηκαν σύντομα να επιβάλουν τα δικά τους παρόμοια μέτρα.
Αργότερα, η Κίνα θεωρήθηκε ότι αντιμετώπισε υποδειγματικά τον Covid, με τους περιορισμούς να αίρονται πολύ νωρίτερα από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει και πάλι, με την Κίνα να ακολουθεί μια στρατηγική «μηδενικού Covid», που οδηγεί σε συχνές τοπικές απαγορεύσεις, αντί να προσπαθεί να ζήσει με τον ιό όπως στις περισσότερες άλλες χώρες.
Τον περασμένο μήνα, η Σαγκάη βγήκε, τελικά, από ένα αυστηρό δίμηνο λουκέτο, αν και οι κάτοικοι προσαρμόζονται σε μια «νέα κανονικότητα» συχνών μαζικών τεστ.
Ένας αυξανόμενος αριθμός κινεζικών εταιρειών και γραμμών παραγωγής εργοστασίων διατηρεί ένα κλειστό σύστημα, προκειμένου να ακολουθήσει τον στόχο της πλήρους εξάλειψης του Covid. Στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν τμήματα της οικονομίας ανοιχτά, οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί να ζουν προσωρινά στους χώρους εργασίας τους, για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μεταξύ εργασίας και σπιτιού.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχαν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι η αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων Χουανάν της Ουχάν βρισκόταν στο επίκεντρο της επιδημίας του Covid. Δύο μελέτες εξέτασαν εκ νέου πληροφορίες από το αρχικό ξέσπασμα στην πόλη.
Μία από τις μελέτες δείχνει ότι τα πρώτα γνωστά κρούσματα συγκεντρώνονταν γύρω από την εν λόγω αγορά. Η άλλη χρησιμοποιεί γενετικές πληροφορίες για να εντοπίσει το χρονοδιάγραμμα της επιδημίας. Υποδηλώνει ότι υπήρχαν δύο παραλλαγές, που εισήχθησαν στον άνθρωπο τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο ιός ήταν παρών σε ζωντανά θηλαστικά που πωλούνταν στην αγορά Χουανάν στα τέλη του 2019.
Ένας από τους εμπλεκόμενους ερευνητές, ο ιολόγος καθηγητής, Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε στο BBC ότι ελπίζει ότι «οι μελέτες θα διορθώσουν την ψευδή καταγραφή ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο».
Στην Κίνα έχουν σημειωθεί περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 14.720 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας το 2019, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Δείτε επίσης: Κονγκό: 22 οι νεκροί από τις συμπλοκές σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ