Κλιματική αλλαγή: Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, λέει ο ΠΟΥ

Κλιματική αλλαγή: Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, λέει ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν μέτρα για ένα καλύτερο περιβάλλον – Στόχος είναι να περιοριστούν οι θάνατοι που προέρχονται από μολύνσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη δράση για την προστασία του κλίματος στη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα, COP26, λέγοντας ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Η έκθεση του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και την υγεία καλεί σε δράση για μεγάλες αλλαγές σε κάθε κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών και της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα υπερτερούν κατά πολύ του κόστους.

«Η καύση ορυκτών καυσίμων μας σκοτώνει. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», ανέφερε σήμερα ο ΠΟΥ.

Κλιματική κρίση και θάνατοι

Ο ΠΟΥ είχε τονίσει στο παρελθόν ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, ή περίπου το 24,3% του παγκόσμιου συνόλου, οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικά.

Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αν και η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του Οργανισμού, είπε ότι περίπου το 80% των θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να αποφευχθεί μέσω της συμμόρφωσης με τις οδηγίες του.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με μια επιστολή που υποστηρίζεται από περισσότερους από 400 υγειονομικούς φορείς που εκπροσωπούν 45 εκατομμύρια νοσηλευτές, γιατρούς και ιατρούς επαγγελματίες που ζητούν επίσης δράση.

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ: «Τι πρέπει να γίνει μετά τις πυρκαγιές»

«Οι ενέργειες που καλούνται να γίνουν βάσει αυτής της επιστολής – οι οποίες είναι απαραίτητες αν και δεν επαρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των κλιματικών και υγειονομικών κρίσεων – θα βοηθήσουν πολύ στην προστασία των ανθρώπων παγκοσμίως», υπογραμμίζεται.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών πριν λίγες ημέρες αναγνώρισε ότι η πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, δίνοντας το ίδιο μεγαλύτερη βαρύτητα στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 
 

Loading

Play