Κλίτσκο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής εκκένωσης του Κιέβου

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής εκκένωσης του Κιέβου άφησε σε συνέντευξή του στο RBK-Ukraine, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας πρέπει να είναι έτοιμοι για «το χειρότερο σενάριο», ενώ η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός δήμαρχος τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι στο Κίεβο θα πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές ρεύματος που θα διαρκέσουν μέχρι την άνοιξη λόγω του μεγαλύτερου φορτίου στο σύστημα λόγω του χειμώνα.

Ο Κλίτσκο κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να προετοιμαστούν για παρατεταμένο μπλακ άουτ στην πρωτεύουσα, προμηθευόμενοι τρόφιμα, νερό, ζεστά ρούχα και power banks. Ζήτησε επίσης όσοι μπορούν να μετακομίσουν στα προάστια του Κιέβου, στο εξοχικό τους ή στην κατοικία των φίλων τους, αν υπάρχει υδροδότηση και έχουν τζάκι. Μπορεί να υπάρξει «προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων στα προάστια, όπου μπορεί να υπάρχουν (κοινοτικές) υπηρεσίες» δήλωσε. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες, αν οι αρχές θα οργανώσουν τη μετεγκατάσταση ή αν οι ίδιοι οι πολίτες θα μετεγκατασταθούν, κάτι που ο ίδιος είχε ζητήσει.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα New York Times είχε αναφέρει στις 6 Νοεμβρίου ότι οι αρχές του Κιέβου είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν την εκκένωση των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης σε περίπτωση πλήρους μπλακ άουτ στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο Ρομάν Τκάτσουκ, διευθυντής του τμήματος ασφαλείας του Κιέβου, είχε διαψεύσει τις πληροφορίες.

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ρωσία εξαπέλυσε την πέμπτη μαζική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στην ουκρανική επικράτεια, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές σε ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και υδροδότηση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Οι προηγούμενες σφοδρές ρωσικές επιθέσεις έγιναν στις 10 Οκτωβρίου, τις 17 Οκτωβρίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, την επομένη της επίθεσης της 23ης Νοεμβρίου το 70% των νοικοκυριών στο Κίεβο έμειναν χωρίς ρεύμα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Μητέρα δολοφόνησε τα παιδιά της επειδή νόμιζε ότι ήταν δαιμονισμένα