Την διαταγή έκδοσης του βαρόνου των ναρκωτικών «Οτονιέλ», υπέγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας, με την έκδοση να γίνεται εντός δέκα ημερών.
«Σήμερα υπογράφτηκε η έκδοση, πρέπει τώρα να ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες, πάντως είναι βέβαιο ότι αυτός ο εγκληματίας θα εκδοθεί», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους αφού υπέγραψε τη διαταγή έκδοσης του ισχυρού αρχηγού της συμμορίας Clan del Golfo.
Την Τετάρτη, η κολομβιανή δικαιοσύνη επικύρωσε την απόφαση έκδοσης του Οτονιέλ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στην Μπογοτά. Του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2009 από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για διακίνηση ναρκωτικών.
Ο κ. Ντούκε εκτίμησε πως θα χρειαστούν «περίπου δέκα εργάσιμες ημέρες» για να παραδοθεί ο αρχηγός της Κλαν στις αρχές των ΗΠΑ, παρότι στο μεταξύ η Μπογοτά θα εξετάσει την εσχάτη προσφυγή της υπεράσπισης του Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, όπως είναι το πραγματικό του όνομα.
Ο αρχηγός του κράτους είπε επίσης πως «αφού (ο Οτονιέλ) εκτίσει την ποινή του για διακίνηση ναρκωτικών, θα επιστρέψει στην Κολομβία προκειμένου να εκτίσει ποινές για τα εγκλήματα που διέπραξε στη χώρα μας».
Ο Οτονιέλ κατηγορείται από την κολομβιανή δικαιοσύνη για ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων και απαγωγές.
Ο πλέον καταζητούμενος διακινητής ναρκωτικών στην Κολομβία, 50 ετών, συνελήφθη την 23η Οκτωβρίου σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού και της αστυνομίας.
Παιδί οικογένειας αγροτών που ζούσε στη βορειοδυτική Κολομβία, ο Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα υπήρξε άλλοτε μέλος των μαρξιστώνανταρτών, έπειτα παραστρατιωτικών ομάδων της άκρας δεξιάς, ορκισμένων εχθρών των ανταρτών, προτού μετατραπεί στον αρχηγό συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά, με 1.600 άνδρες υπό τις εντολές του. Η Κλαν εξάγει κατά μέσο όρο κάπου 300 τόνους κοκαΐνης σε περίπου τριάντα χώρες, σύμφωνα με τις αρχές.
Διαδέχθηκε στην ηγεσία της τον αδελφό του, τον Χουάν δε Διός, ή «Γιοβάνι», ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση της αστυνομίας το 2012.
Η πτώση του Οτονιέλ χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ντούκε στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Τις πέντε δεκαετίες που διαρκεί ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αρχές της Κολομβίας έχουν σκοτώσει ή συλλάβει αρκετούς βαρόνους της κοκαΐνης, με πιο γνωστό εξ αυτών τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης το 1993.
Μολαταύτα, η Κολομβία συνεχίζει να κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.
Δείτε επίσης: Γερμανία: Αγωνιώδης προσπάθεια απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Νέα δίκη του Ντρέιφους μετά την έκδοση ενταλμάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους για ενστάσεις τεσσάρων ετών
- ΣΥΡΙΖΑ: Το τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο με προοπτικές αβεβαιότητας
- Η Ελλάδα πρωτοστατεί με τις υψηλότερες δαπάνες για υπηρεσίες υγείας λόγω παχυσαρκίας
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ με παραδοσιακή γεύση