Κομισιόν: Χαιρετίζει την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Την έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) χαιρέτισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο οργανισμό της ΕΕ, πλήρως ανεξάρτητο, «που θα προχωρήσει στην ενίσχυση της προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ και θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του NextGenerationEU για να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαιά του, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα φτάσουν στην οικονομία και στους πολίτες της ΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή και τονίζει ότι

propoli

«από σήμερα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν απευθείας στο EPPO τυχόν ύποπτες περιπτώσεις απάτης που αφορούν κοινοτικά κονδύλια».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, τόνισαν ότι η έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

«Είναι η πρώτη υπερεθνική εισαγγελική αρχή που ξεκινά τις δραστηριότητές της για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ, αρμόδια για τη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων όπως το ξέπλυμα χρήματος, η διαφθορά και η διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ», ανέφερε η Βέρα Γιούροβα.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει έδρα το Λουξεμβούργο και περιβάλλεται από ένα σώμα 22 εισαγγελέων, ένας ανά συμμετέχον κράτος-μέλος.

Από τις 27 χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Δανία δεν συμμετέχουν. Ωστόσο, η Σουηδία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο EPPO το 2022.

«Ενθαρρύνουμε τα τέσσερα κράτη μέλη, που επέλεξαν να μείνουν έξω, να συμμετάσχουν και αυτά. Επειδή το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα – πρέπει να το πολεμήσουμε μαζί», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα.

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία σχεδιάζει να χειρίζεται περίπου 3.000 υποθέσεις ετησίως. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2018 η διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ και του ποσού που πραγματικά εισπράχτηκε ήταν 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν λόγω δόλιων παρατυπιών το 2019.

Ωστόσο, το πραγματικό ποσό ζημίας στον προϋπολογισμό της Ένωσης είναι πιθανόν υψηλότερο, καθώς η απάτη είναι εξ ορισμού ένα κρυφό έγκλημα.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Δένδια με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Σχοινά

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading