Το ένα είναι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το άλλο το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.
Ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη για ενδεχόμενο σεισμό ισχυρής έντασης, μετά την καταστροφή στο Καχραμανμαράς. Οι ειδικοί διατυπώνουν διάφορες θεωρίες, ενώ σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάννα Φερεντίνου, οι προειδοποιήσεις είναι συνεχείς, ακόμα και για ενδεχόμενο τσουνάμι. Ήδη έχουν ξεκινήσεις σαρώσεις κτηρίων και κατεδαφίσεις ακατάλληλων κτισμάτων.
Ο γεωεπιστήμονας καθηγητής Dr. Naci Gorur, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφέροντας ότι τα δύο ρήγματα που προκαλούν τους περισσότερους σεισμούς στην Τουρκία έχουν εκτονώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους, ο καθηγητής δήλωσε: “Υπάρχουν δύο ρήγματα που προκαλούν τους περισσότερους σεισμούς στην Τουρκία. Το ένα είναι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το άλλο το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Και τα δύο ρήγματα έχουν εκφορτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλος σεισμός στην Τουρκία τα επόμενα μερικές εκατοντάδες χρόνια, τουλάχιστον κατά μήκος αυτών των δύο ρηγμάτων. Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να προετοιμάσουμε τη χώρα για τους σεισμούς. Μπορεί να υπάρξουν σεισμοί σε άλλα μέρη, μεγάλοι ή μικροί και μπορεί να υπάρξουν και εδώ μικροί σεισμοί, αλλά οι πιο κυρίαρχες ζώνες ρηγμάτων στην Τουρκία έχουν εκφορτίσει την ενέργειά τους“.
“Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι καθόλου καλή. Ανησυχώ για την Κωνσταντινούπολη. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ήρθε ο καιρός για εκείνη. Είχε ειπωθεί ότι ένας σεισμός αναμενόταν σε περίπου 30 χρόνια και επειδή έχουν περάσει 23 χρόνια, θέλω να πω ότι είναι πολύ κοντά. Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε το πολύ 7,5 Ρίχτερ. Αν και περιμένουμε μικρότερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, οι ζημιές θα είναι περισσότερες από ό,τι στο Καχραμανμαράς“, τόνισε.
Πηγή: Sabah
Δείτε επίσης: Τουρκία σεισμός: Ξεπέρασαν τους 41.000 οι νεκροί