Κωνσταντινούπολη: Πορεία διαδηλωτών προς το Ελληνικό Προξενείο για νεκρούς μετανάστες στα ελληνικά σύνορα

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την Ελλάδα για απωθήσεις μεταναστών και κακομεταχειρίσεις

Εκατοντάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν πορεία προς το ελληνικό προξενείο το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τους θανάτους 19 μεταναστών κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι πάγωσαν μέχρι θανάτου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφού απωθήθηκαν παράνομα πέρα ​​από τα σύνορα από Έλληνες φρουρούς. Η Αθήνα, ωστόσο έχει απορρίψει κατηγορηματικά την κατηγορία.

Η διαδήλωση, που οργανώθηκε από τουρκικές ανθρωπιστικές ομάδες, κατέγραψε περίπου 300 διαδηλωτές να περπατούν προς το προξενείο κοντά σε έναν από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης πίσω από ένα πανό που έγραφε «Κλείστε τα σύνορα στον ρατσισμό, ανοιχτά στην ανθρωπότητα».

Δεκάδες αστυνομικοί ταραχών παρέμειναν ενώ οι εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθύνονταν στο πλήθος. «Οι άνθρωποι έγδυσαν τα ρούχα τους και τα υπάρχοντά τους πήραν. Αφέθηκαν να πεθάνουν και όλος ο κόσμος παραμένει σιωπηλός για αυτό», δήλωσε ο Fehmi Bulent Yildirim, πρόεδρος της IHH, μιας ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να αναλάβει δράση για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό και να σταματήσει αυτή τη σκληρή στάση που διαπράττει αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο Κενάν Αλπάι, αντιπρόεδρος της ανθρωπιστικής ομάδας Ozgur-Der, είπε ότι οι αντιδράσεις έδειξαν «βαρβαρότητα πέρα ​​από την υποκρισία». Και πρόσθεσε: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτές τις άσχημες πολιτικές».

Η Τουρκία έχει συχνά ισχυριστεί ότι η Ελλάδα διενεργεί απωθήσεις μεταναστών που επιδιώκουν να περάσουν τα βορειοδυτικά χερσαία σύνορα ή προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με φουσκωτές λέμβους. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay κατηγόρησε την Ελλάδα για «δολοφονία», προσθέτοντας ότι «όλες οι χώρες της ΕΕ, δυστυχώς, ευθύνονται για τους θανάτους 19 ανθρώπων».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να θίξει την υποτιθέμενη κακομεταχείριση μεταναστών από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους παγκόσμιους ηγέτες. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράχη χαρακτήρισε τους θανάτους ως «τραγωδία», αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν τους μετανάστες, επιμένοντας ότι οι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα.

Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της ΕΕ, με τους περισσότερους να περνούν στην Ελλάδα. Η ΕΕ, η οποία είδε 1 εκατομμύριο ως επί το πλείστον Σύριους πρόσφυγες να εισέρχονται στο έδαφός της το 2015, υπέγραψε μια συμφωνία μετανάστευσης με την Τουρκία το 2016, η οποία μειώθηκε δραματικά η ροή ανθρώπων.

Πηγή: AP NEWS

Δείτε επίσης: Την υπογραφή Συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Σερβίας-Κίνας συμφώνησαν Βούτσιτς και Σι Τζίνπινγκ