Κορονοϊός: 160.000 κρούσματα ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία εβδομάδα

Συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη η κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, με δεδομένη την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι την τελευταία εβδομάδα ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων υπερβαίνει τα 160.000.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα. Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα».

«Κάποιες χώρες θα έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους»

Παράλληλα, ο κ. Γκεμπρεγέσους υπογράμμισε: «Ορισμένες χώρες ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση. Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Δε θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.

«Η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί»

Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού. «Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα