Κόσοβο: Κλιμακώνεται η ένταση – Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της Σερβίας με απόφαση του Βούτσιτς

Συγκρούσεις σημειώνονται στο Κόσοβο τις τελευταίες ημέρες, με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να διατάζει τη μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η σερβική τηλεόραση.

Οι εντολές Βούτσιτς δόθηκαν καθώς ένταση επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν οι σειρήνες σήμερα το μεσημέρι και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Την απουσία χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου φαίνεται πως – σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές – εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση στην Πρίστινα, αποφασίζοντας να επιβάλει σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι – που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό – μποϋκόταραν, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Πνίγηκε αγόρι 3 ετών σε πισίνα

Loading