Κόσοβο: Υπογράφηκε το επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα για την υπογραφή του επίσημου αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου υπέγραψε σήμερα το επίσημο αίτημα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα επιδοθεί αύριο, 15 Δεκεμβρίου, στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχετικό έγγραφο υπέγραψαν, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, ο πρόεδρος της Βουλής Γκλαουκ Κονιούφτσα και ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι. «Ιστορική» χαρακτήρισε την υπογραφή της αίτησης ένταξης στην ΕΕ η πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι. «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του συλλογικού μας ονείρου» είπε ο Οσμάνι, προσθέτοντας ότι αρχίζουν να εκπληρώνονται οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κοσόβου.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 αφού προηγουμένως, το 1999, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Πέντε χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος ενώ δεν κατάφερε να γίνει και μέλος του ΟΗΕ.

Δείτε επίσης: Ηχηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας

Loading