Κουρτς (Aυστρία) στο Πόρτο: “Η βάση για το κράτος πρόνοιας είναι η νίκη επί της πανδημίας”

Η τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

“Η βάση για ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, για ασφαλείς θέσεις εργασίας και για ένα επιτυχημένο οικονομικό κόμβο είναι η νίκη επί της πανδημίας”

Αυτό ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, με την ευκαιρία της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίστηκε “εξαιρετικά αισιόδοξος” ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν ξανά δουλειά στην Αυστρία, προσθέτοντας ότι : “θέλουμε μέχρι μέσα σε ένα χρόνο να επιστρέψουμε στην απασχόληση πάνω από 500.000 ανθρώπους”.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα αφορά κυρίως το “πράσινο διαβατήριο” που μπορεί να είναι ένα “τούρμπο” για εργασία και απασχόληση στη χώρα του και το οποίο θα εισαχθεί στις 19 Μαΐου ως κάρτα εισόδου για πρόσβαση σε διάφορους τομείς, “και αυτό το διαβατήριο πρέπει επίσης να έρθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ελευθερία ταξιδιού”.

Τόσο ο καγκελάριος, ο οποίος θεωρεί θετική την προγραμματιζόμενη δήλωση της ΕΕ για την Κοινωνική Ένωση προς την κατεύθυνση υψηλότερων κοινωνικών προτύπων σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσο και ο υπουργός Εργασίας Μάρτιν Κόχερ συνεχίζουν να στέκονται επικριτικά στην αμφιλεγόμενη οδηγία για τους ελάχιστους μισθούς της ΕΕ.

“Το καλοπροαίρετο δεν είναι πάντα καλό”, επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι η Αυστρία συμφώνησε με άλλες χώρες με μια καλά αναπτυγμένη κοινωνική εταιρική σχέση, ότι αυτή η αυτονομία πρέπει να διασφαλιστεί, και αυτό στην τρέχουσα πρόταση δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: “Απαράδεκτη η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια, μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ