Κραυγή αγωνίας για τους Έλληνες του Σουδάν: «Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας»
AΠΕ

Κραυγή αγωνίας για τους Έλληνες του Σουδάν: «Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας»

Σε μια ανακωχή στο Σουδάν προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στο Χαρτούμ, προσβλέπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Νίκος Δένδιας σκιαγράφησε την κατάσταση στο Σουδάν ως εξαιρετικά δύσκολη και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα την παρακολουθεί πολύ στενά, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες που βρίσκονται στην χώρα.

«Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, μάλιστα, πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν και είναι με παυσίπονα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Σουδάν, δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η κρίση θα επιλυθεί γρήγορα. Εκτίμησε ότι θα διαρκέσει αρκετά καθώς οι δύο αντιμαχόμενες μερίδες έχουν ισχυρές δυνάμεις αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, έσπευσε να καταδείξει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ.

Επικοινωνία Δένδια – Σούκρι: Τι ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη
Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο κα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι:

Από τον Έλληνα πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς.

Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα.

Όσον αφορά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. Επίσης, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών.

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με τη Γαλλία, που έχει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στο Σουδάν.

Ισχυρές εκρηξεις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της…κατάπαυσης του πυρός
Σημειώνεται πως σφοδρά πυρά ακούστηκαν και πάλι στο Χαρτούμ, θραύοντας την 24ωρη κατάπαυση του πυρός, λίγη ώρα αφότου επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα το απόγευμα, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν τη στιγμή που αραβικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν ζωντανά από την πρωτεύουσα του Σουδάν, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, στις 19.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας). Μαχητικά αεροσκάφη θεάθηκαν να πετούν στο βάθος.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν όσο και με τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγό Χαμντάν Νταγκλό, και ζήτησε να σιγήσουν τα όπλα ώστε οι Σουδανοί «να επανενωθούν με ασφάλεια με τις οικογένειές τους» και να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ένα μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, είπε στο Arabiya TV ότι η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει 24 ώρες και δεν θα παραταθεί.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι άκουσε άρματα να βάλλουν λίγη ώρα αφότου έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Δεν είναι σαφές, σε αυτήν την χαοτική κατάσταση, ποιος ευθύνεται. Οι RSF, σε ανάρτησή τους στο Facebook, κατηγόρησαν τον στρατό για την παραβίαση της συμφωνίας.

Ένας κάτοικος είπε στο Reuters ότι άκουσαν μια αεροπορική επιδρομή στο Ομντουρμάν, στη «δίδυμη πόλη» του Χαρτούμ, στην απέναντι όχθη του Νείλου.

Νωρίτερα, ακούγονταν σε όλο το Χαρτούμ οι ήχοι μαχητικών αεροσκαφών και εκρήξεων. Κάτοικοι των πόλεων Ομντουρμάν και Μπάχρι είπαν ότι άκουσαν αντιαεροπορικά πυρά και τα σπίτια τους τραντάζονταν από τα αεροπορικά πλήγματα. Οι μάχες μαίνονταν επίσης στο δυτικό Σουδάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε επίσης: Τσιτσιπάς για Ρούμπλεφ: «Είπα ανοησίες μετά από ήττα που είχα εναντίον του»

Loading