Κριστίν Λαγκάρντ: Κίνδυνος «φρένου» στην ανάπτυξη από την αύξηση των επιτοκίων

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά

Το σενάριο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας (εξαιτίας της σφιχτής πολιτικής), προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη αναχαίτιση του πληθωρισμού, έφερε στο προσκήνιο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.

Η Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) έχει ήδη αναθεωρήσει στο 2% το βασικό επιτόκιο και στο 1,5% το επιτόκιο καταθέσεων, έχοντας ως στόχο την επίλυση του πληθωριστικού προβλήματος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία, πυροδοτώντας τον κίνδυνο ύφεσης.

«Περιμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια. Η απόσυρση της διευκολυντικής πολιτικής ίσως δεν αποδειχθεί αρκετή. Τα επιτόκια είναι -και θα παραμείνουν- το βασικό εργαλείο μας» έσπευσε να προσθέσει η Λαγκάρντ.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, συνέχισε η επικεφαλής τραπεζίτης της Ευρωζώνης, έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε το μέγεθος του ισολογισμού μας με «πιο ομαλό και προβλεπόμενο τρόπο».

Η συγκεκριμένη αναφορά, επί της ουσίας, αφορά τις εκκλήσεις ορισμένων ειδικών για μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, ο οποίος αυτήν τη στιγμή ανέρχεται σε 5 τρισ. ευρώ και περιλαμβάνει κρατικό και εταιρικό χρέος από την περίοδο της κρίσης – χρέους και της πανδημίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο α’ εξάμηνο του 2023.

Δείτε επίσης: EKT: Οι προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού δεν έχουν επιδεινωθεί