Κροατία: Χιλιάδες θαυμαστές του Τίτο τίμησαν τη μνήμη του

Αρκετοί θαυμαστές του άλλοτε ηγέτη της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, τίμησαν το Σάββατο την 130ή επέτειο από τη γέννησή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κούμροβετς της Κροατίας, όπου στεγάζεται μουσείο γι’ αυτόν.

Ειδικότερα, όσοι παρεβρέθηκαν ταξίδεψαν από τις τέσσερις γωνιές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας για να τιμήσουν τη μνήμη του ηγέτη του πολέμου εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της εναντίωσης στον Ιωσήφ Στάλιν, με τη δημιουργία του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

«Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να θυμηθούμε, όχι μόνο το παρελθόν, αλλά μια εποχή που ζούσαμε πιο πλούσιοι και πιο ασφαλείς», εξήγησε ο Γιόβαν Βέινοβιτς, επικεφαλής οργάνωσης νοσταλγών του Τίτο.

Αφού οι δυνάμεις του Τίτο έδιωξαν τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τίτο κυβέρνησε με σθένο τη Γιουγκοσλαβία για 35 χρόνια, μέχρι την 4η Μαΐου 1980, όπου πέθανε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Η κληρονομιά του Τίτο παραμένει αμφιλεγόμενη στις χώρες που γεννήθηκαν από την αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία). Άλλοι τον λατρεύουν, άλλοι τον μισούν.

Απόντος του μαγνητισμού της ηγετικής, αυταρχικής μορφής της, το μωσαϊκό λαών και θρησκειών που συγκροτούσε την πρώην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία δεν άντεξε παρά μια δεκαετία προτού εκραγεί, όταν άρχισε σειρά πολέμων με πάνω από 130.000 νεκρούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ποντολιάκ: Αποκλείει συμφωνία με τη Ρωσία που θα περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών