Κύπρος: Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το έτος 2020.

Στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσίαση της Έκθεσης και εν συνεχεία τόνισε ότι η μορφή της παραμένει αμετάβλητη, παρά τις προηγούμενες συζητήσεις για προσαρμογή στις προσδοκίες της ολομέλειας του Οργανισμού και πιο ειδικά για μια πιο στρατηγική ανασκόπηση της εκπλήρωσης των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να διατηρηθεί η  διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Κύπριος αντιπρόσωπος διατράνωσε την ανάγκη μη ανταγωνιστικής συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευση,ς για την επίτευξη του πρωταρχικού ρόλου του ΟΗΕ υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και της βελτίωσης στον τρόπο που το Συμβούλιο Ασφαλείας προσεγγίζει τα κράτη μέλη που έχουν άμεση εμπλοκή στα ζητήματα της ατζέντας του, όπως και με εκείνα που φιλοξενούν ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Ακόμα, ο ίδιος ανέδειξε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης λογοδοσίας αναφορικά με τη μη εφαρμογή και συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παράμετρος που δεν γίνεται να λείπει από την ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου.

Κάνοντας αναφορά πιο ειδικά στο Κυπριακό, ο κ. Χατζηχρυσάνθου ανέφερε ότι ο λόγος που διατηρείται τόσα χρόνια στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πρωταρχικά η μη εφαρμογή των πολυάριθμων σχετικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επιπλέον, υπέδειξε τις τρέχουσες ενέργειες επί του εδάφους που έχουν στόχο τη διάβρωση και ακύρωση των συγκεκριμένων ψηφισμάτων, μέσω της απόπειρας για δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείται να αποτρέψει ανάλογες εξελίξεις, τόσο μέσα από την επιβολή των ψηφισμάτων του όσο και καθιστώντας υπόλογους όσους τα παραβιάζουν.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η πλέον άμεση ενέργεια που απαιτείται να γίνει από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την περίοδο είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια, δίχως περαιτέρω χρονοτριβή.

Εν κατακλείδι, ο Κύπριος αντιπρόσωπος υπογράμμισε κάποιες από τις διεθνείς προκλήσεις που χρήζουν της αυξημένης προσοχής του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ο κύκλος της βίας και της μη λογοδοσίας θα μπορούσε να έχει σταματήσει, αν σχετικές υποθέσεις που δεν επιλύονται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραπέμπονταν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δείτε επίσης: Αξιωματούχος των ΗΠΑ: Η G7 πετυχαίνει συναίνεση για το ντάμπινγκ στην Κίνα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ