Κυριακίδου: Ανάγκη εμβολιασμού και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ

Την ανάγκη εμβολιασμού και εκτός από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου, στη συζήτηση με θέμα ο ρόλος της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας.

«Η σημερινή συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19» δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε την παγκόσμια δέσμευσή μας και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά και να υπογραμμίσουμε τους τομείς στους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Επίσης τόνισε ότι «οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κήρυξη της πανδημίας, η COVID-19 συνεχίζει να καταστρέφει τη μία χώρα μετά την άλλη. Έχει αποκαλύψει πόσο εύθραυστοι είμαστε – όχι μόνο ως μεμονωμένες χώρες, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα.

Τώρα η πανδημία έχει περάσει σε μια νέα φάση και έχουμε εμβολιάσει σχεδόν το 76,3% των ενηλίκων και το 65,1% του συνολικού πληθυσμού μας.

Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας, αλλά δεν αρκεί αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο» υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η αύξηση των παγκόσμιων ποσοστών εμβολιασμού «και η συμβολή στο να φτάσουμε το 70% που στοχεύουμε μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας» ανέφερε.

Επιπροσθέτως έκανε λόγο για την επιτάχυνση της ανταλλαγής εμβολίων και προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής, η κατανομή της δόσης αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των εμβολίων που χορηγήθηκαν μέσω του COVAX. Η συμβολή της Team Europe ήταν -και συνεχίζει να είναι- ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών ικανοτήτων στην Αφρική, για την Αφρική – χρηματοδοτούμενη από τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα κράτη μέλη συμμετέχουν επίσης σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης. Και αρχίσαμε να προοδεύουμε. Κινητοποιήσαμε τα πρώτα μας πακέτα για τη Σενεγάλη, τη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική. Θα ακολουθήσουν περισσότερα και ανυπομονούμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο τους επόμενους μήνες» σημείωσε.

«Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι. Αλλά η πανδημία δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο. Για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους, θα είναι βασικό να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε πόρους και τεχνογνωσία. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν θα αμφιταλαντευτούμε όμως στις προσπάθειές μας» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Μ. Ντράγκι: παρουσίασε το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων»