Λαγκάρντ: «Τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν»

Το «ακριβό χρήμα» στην Ευρωζώνη ήρθε για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για πτώση του πληθωρισμού προς το επίπεδο του 2%

Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της 10ης συνεχόμενης αύξησης στα επιτόκια του Ευρώ από τον Ιούλιο του 2022.

Πλέον, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 4%, τα οποία και αποτελούν ιστορικά υψηλών.

Και με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορούν, αν διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα και έσπευσε να προσθέσει ότι δεν μπορεί να πει ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα τα επιτόκια θα είναι το υψηλότερο στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.

Μολαταύτα, όπως ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο διάστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της είναι αποφασισμένο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Έτσι, προχώρησε στη σημερινή αύξηση με στόχο να ενισχύσει την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, , οι αυξήσεις επιτοκίων αντανακλούν την εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Δείτε επίσηςΘεσσαλονίκη: Δίωξη στον οδηγό και τη συνοδό για το 9χρονο παιδί – Το είχαν ξεχάσει μέσα στο σχολικό

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com