Λετονία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κακομεταχείριση μεταναστών – Έντονη αντίδραση από τη Ρίγα

Η κυβέρνηση της Λετονίας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατήγγειλε σε έκθεσή της κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία

Πρόσφυγες και μετανάστες «κρατούνται αυθαίρετα σε μυστικές τοποθεσίες μέσα σε δάσος της Λετονίας και επαναπροωθούνται βίαια στη Λευκορωσία», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση με τίτλο «Πήγαινε σπίτι ή μείνε για πάντα στο δάσος».

propoli

«Πολλοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ από όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) ακόμη και στα γεννητικά όργανα», σύμφωνα με την ΜΚΟ.

«Η Λετονία απορρίπτει αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», τόνισε ο λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρινκέβιτς. «Εδώ και καιρό η Διεθνής Αμνηστία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και αυτή η έκθεση αντανακλά την απόλυτη παρακμή μιας οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν κάποτε σεβαστή», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας συμπεριλαμβάνονται μαρτυρίες αρκετών μεταναστών.

«Μας ανάγκαζαν να γδυθούμε εντελώς, μας έδερναν μερικές φορές ενώ ήμασταν γυμνοί και μας υποχρέωναν να περάσουμε τα σύνορα για να γυρίσουμε στη Λευκορωσία, σε ορισμένες περιπτώσεις περνώντας ένα πολύ κρύο ποτάμι», αφηγείται ο Χασάν, με καταγωγή από το Ιράκ.

Ένας άλλος Ιρακινός, ο Ομάρ, περιγράφει πώς ένας αξιωματικός τον χτύπησε και τον υποχρέωσε να υπογράψει ένα έντυπο για την επιστροφή του: «Μου κράτησε το χέρι και μου είπε ότι έπρεπε να υπογράψω. Μετά, δια της βίας, με ανάγκασε να υπογράψω».

«Η επαίσχυντη μεταχείριση ανθρώπων που φθάνουν στα σύνορα της Λετονίας είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα θέσει τέλος στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα αποκαταστήσει το δικαίωμα ασύλου», δήλωσε η Ιβ Γκεντί, διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην ΕΕ.

Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, πέρασαν ή προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας από το καλοκαίρι του 2021. Η Δύση έχει κατηγορήσει το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι μεθόδευσε τη μεταναστευτική κρίση, κάτι που το Μινσκ αρνείται.

Δείτε επίσης: Λετονία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

Loading