Λετονία: Οι Αρχές κατεδάφισαν γιγάντιο κομμουνιστικό μνημείο στη Ρίγα -Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Λετονία: Οι Αρχές κατεδάφισαν γιγάντιο κομμουνιστικό μνημείο στη Ρίγα -Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Υπό τα χειροκροτήματα πλήθους δύο βαριά μηχανήματα γκρέμισαν τον ύψους 79 μέτρων οβελίσκο, αφού προηγουμένως είχαν αποκαθηλωθεί από το μνημείο αρκετά μπρούτζινα αγάλματα τις προηγούμενες ημέρες.

Τον περασμένο Μάιο οι Λετονοί νομοθέτες ενέκριναν, ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση ενός σοβιετικού μνημείου στην πρωτεύουσα Ρίγα, καθώς το έθνος της Βαλτικής προσπαθεί να αποβάλει το ιστορικό του παρελθόν, εν μέσω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το κατασκεύασμα που ήταν το κεντρικό τμήμα μνημείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας και ορθωνόταν ως ουρανοξύστης στο κέντρο της Ρίγας σωριάστηκε με πάταγο σε παρακείμενη λίμνη στο Πάρκο της Νίκης.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που συμπλήρωσε προχθές έξι μήνες, η Λετονία εξέδωσε διάταγμα, βάσει του οποίου πρέπει να καταστραφούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου όλα τα μνημεία ολοκληρωτικών καθεστώτων, περιλαμβανομένου και του οβελίσκου που είχε ανεγερθεί το 1985, όταν η χώρα ήταν ακόμη μέρος της επικράτειας της ΕΣΣΔ.

«Το μνημείο αυτό υπενθύμιζε διαρκώς την κατοχή και τη μοίρα πολλών ανθρώπων μας: απελάσεις, καταπίεση κ.ο.κ. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους μνημεία», δήλωσε ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς στη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης της κατεδάφισης. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μάρτιν Στάκις, έκανε από την πλευρά του λόγο για μια «ιστορική στιγμή για τη Ρίγα και ολόκληρη τη Λετονία».

Το μνημείο αποτελεί εδώ και χρόνια μήλο της έριδος μεταξύ Λετονίας και Ρωσίας 

Το επίμαχο μνημείο στο πάρκο Victory της Ρίγας αποτελεί εδώ και χρόνια μήλο της έριδος μεταξύ Λετονίας και Ρωσίας και είναι αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσαν τη Σοβιετική Λετονία από τους Ναζί εισβολείς.

Τα γεγονότα προκάλεσαν διαμάχη μεταξύ των περισσότερων πολιτών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας το 1991 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λετονία που μετά την απόσχισή τους το 1991 έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει εγκρίνει σειρά νόμων με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής επιρροής και την ενίσχυση της θέσης της λετονικής γλώσσας και κουλτούρας.

Η αποκαθήλωση του σοβιετικού μνημείου από την Εσθονία πυροδότησε τα αντίποινα της ομάδας Ρώσων χάκερ Killnet που εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις. «Ήταν οι πιο εκτεταμένες», που αντιμετώπισε η χώρα από το 2007, αλλά όπως είπε η Εσθονία «δεν είχαν αποτέλεσμα».

Δείτε επίσης: Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ετοιμάζεται να ανακοινώσει “παράνομα δημοψηφίσματα” στις περιοχές που ελέγχει στην Ουκρανία

Loading

Play