Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έβαλε το κοινοβούλιο της Λιθουανίας την χώρα από σήμερα στα σύνορα με την Λευκορωσία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχίζει από απόψε τα μεσάνυχτα, και πρόκειται να διαρκέσει ένα μήνα, και θα επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να χρησιμοποιούν “ψυχικό εξαναγκασμό” και “αναλογική χρήση σωματικής βίας”.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα για να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ.
Η κήρυξη έκτακτης στη Λιθουανία απαγορεύει κάθε μετακίνηση σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λευκορωσίας εκτός και αν τους το επιτρέψουν οι συνοριοφύλακες.
“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία για την χρήση έκτακτων μέτρων προκειμένου να εξαλειφθεί η σοβαρή απειλή που θέτει για την κοινωνία η μαζική εισροή αλλοδαπών“, αναφέρεται στην πρόταση που υποβλήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου.
“Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται (κοντά στα σύνορα) θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά όσοι θέλουν να φθάσουν εκεί, όπως για παράδειγμα, για να πάρουν μετανάστες και να τους μεταφέρουν σε άλλη περιοχή — θα είναι πιο δύσκολο για αυτούς να το κάνουν“, είπε η πρωθυπουργός, Σιμονίτε.
Δείτε επίσης: Ιταλία: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περιορίσει τις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών
- Αρμούντας: Η συμπερίληψη όλων στην τεχνητή νοημοσύνη είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους
- Κερδισμένοι και χαμένοι από τις φορολογικές δηλώσεις του 2025
- Σιμάνσκι: Είμαστε προετοιμασμένοι για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Γερμανία: Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα των exit polls
- Καιρός: Επιμονή στο τσουχτερό κρύο, σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από Τρίτη
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr