ΛΟΑΤΚΙ: Γιορτή για τα 50 χρόνια από το πρώτο Pride στο Λονδίνο

ΛΟΑΤΚΙ: Γιορτή για τα 50 χρόνια από το πρώτο Pride στο Λονδίνο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και περίπου 600 οργανώσεις αναμενόταν να δώσουν το «παρών» σε αυτήν την εκδήλωση που είναι «η μεγαλύτερη και πιο συμπεριληπτική στην ιστορία», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Με βαμμένα τα πρόσωπα, με άφθονο γκλίτερ και με σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ένα μεγάλο, πολύχρωμο πλήθος παρέλασε σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη πορεία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δίνοντας την υπόσχεση ότι «η μάχη συνεχίζεται».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και περίπου 600 οργανώσεις αναμενόταν να δώσουν το «παρών» σε αυτήν την εκδήλωση που είναι «η μεγαλύτερη και πιο συμπεριληπτική στην ιστορία», σύμφωνα με τους διοργανωτές. Είναι επίσης η πρώτη πορεία υπερηφάνειας που διοργανώθηκε μετά την έναρξη της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας είχαν ακυρωθεί οι προηγούμενες την τελευταία διετία.

Η πορεία, που ξεκίνησε από το Χάιντ Παρκ το μεσημέρι για να φτάσει στο Γουάιτχολ, στην καρδιά του Λονδίνου, αποτίνει φόρο τιμής στην πρώτη παρέλαση που οργανώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1972. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν τότε σε εκείνην την πρωτοποριακή συγκέντρωση, που διοργανώθηκε μόλις πέντε χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ακτιβιστές χρειάστηκαν «απίστευτο θάρρος» εκείνη την εποχή, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στις πέντε δεκαετίες που πέρασαν από τότε, οι συμμετέχοντες στο «Pride» έφτασαν τις δεκάδες χιλιάδες και η συγκέντρωση, στην αρχή πολύ πολιτική, πήρε πιο εορταστική χροιά.

Στη σημερινή πορεία συμμετείχαν ακτιβιστές από το απελευθερωτικό μέτωπο των ομοφυλοφίλων κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ήμουν εκεί το 1972. Ο αγώνας συνεχίζεται για την ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ στον κόσμο».

Σύμφωνα ωστόσο με τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Πίτερ Τάτσελ, ορισμένοι από εκείνους που συμμετείχαν την πρώτη πορεία μποϊκοτάρισαν τη σημερινή, χαρακτηρίζοντάς την «απολιτικοποιημένη και εμπορευματοποιημένη».

Για το Όσλο

Ο 54χρονος Στίβεν Σάντερς, που πήγε στην πορεία φορώντας μόνο ποδιά και εσώρουχα, είπε ότι αυτή η ετήσια εκδήλωση παραμένει «πολύ σημαντική». «Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να παρελάσουν, που δεν μπορούν να είναι αυτοί που είναι, που λιθοβολούνται ή σκοτώνονται γι’ αυτό, οπότε το Pride είναι ακόμα πολύ σημαντικό», είπε.

Ο Μοχάμεντ Ναζίρ, 24 ετών, μέλος της οργάνωσης Rainbows Across Borders, είπε ότι αφιερώνει την πορεία σε όσους εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κρύβουν τη σεξουαλική ταυτότητά τους. Αυτή η πορεία «είναι ζήτημα αυτοεπιβεβαίωσης, αξιοπρέπειας και ισότητας (…) ένα κίνημα όπου παλεύουμε συνεχώς για τα δικαιώματά μας», είπε στο πρακτορείο PA.

Για τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο σκοπός είναι «να υπερασπιστούμε έναν πιο ανοιχτό κόσμο, χωρίς αποκλεισμούς». Όπως υπογράμμισε, οι άνθρωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να πέσουν θύματα διακρίσεων, προκαταλήψεων και βίας. «Σήμερα κάνουμε πορεία για εκείνους που βρίσκονται στο Όσλο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά σε ένα γκέι μπαρ στη νορβηγική πρωτεύουσα και είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί το τοπικό Pride.

Στις σημερινές εκδηλώσεις συμμετείχαν και διαδηλωτές που εξέφραζαν την υποστήριξή τους την Ουκρανία, με ένα πάνω που έγραφε: «Αν υπερασπίζεσαι την ελευθερία, υπερασπίζεσαι την Ουκρανία».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading