Δείτε τι δήλωσε στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση στην Ουκρανία ουσιαστικά έχουν συμβάλλει στο να σφυρηλατήσουν μια απόλυτη ένωση του δυτικού κόσμου απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Η Ευρώπη είναι μια δύναμη καλού. Θα δουλέψουμε για την ειρήνη. Αλλά αν τα πράγματα πάνε στραβά, η Ευρώπη μπορεί να είναι και μια πολύ σκληρή δύναμη αποτροπής με κυρώσεις που δεν θα έχετε ξαναδεί, χωρίς προηγούμενο, με εναλλακτικές, ενεργειακές λύσεις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε αυτάρκεις και να μην πάρουμε ρίσκα στην Ενέργεια και με πολύ σημαντικές δυνατότητες παρέμβασης, έτσι ώστε η κατάσταση να σταθεροποιηθεί’», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ν. Νουρή στην περιοχή Αθηένου της Πράσινης Γραμμής, η οποία αποτελεί σημείο διέλευσης παράτυπων μεταναστών, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Τουρκίας σε αυτό.
«Δεν μου αρέσει να είμαι μάντης κακών, αλλά πιστεύω ότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις δείχνουν ότι ακόμη το παιχνίδι για την ειρήνη δεν είναι χαμένο», επισήμανε ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας ότι κατά την συμμετοχή του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, διαπίστωσε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σύμπνοιας της Δύσης απέναντι στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης που αυτή αντιμετωπίζει, υπάρχει η διαφορά ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από απόσταση σε σχέση με την δια ζώσης παρουσία.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Δεκέμβριο του 2019, ήμουν πεπεισμένος ότι δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αν δε βρεθεί στο πεδίο. Αν δε βρεθεί εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Δίπλα στους ανθρώπους που το διαχειρίζονται και στις τοπικές κοινωνίες. Ήμουν στον Εβρο, την Καθαρά Δευτέρα του 2020, ήμουν -ώρες μετά- στην πυρκαγιά στη Μόρια στη Λέσβο, ξαναπήγα με τον Πάπα, βρέθηκα στη Λιθουανία, αλλά αυτό που βλέπω σήμερα εδώ, στην Πράσινη Γραμμή, με συγκλονίζει. Είναι εντελώς διαφορετική η αντίληψη του προβλήματος από απόσταση με αυτό που βλέπω τώρα εδώ», είπε.
Σχετικά με την Τουρκία…
Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας στο εν λόγω ζήτημα, δήλωσε πως «η Τουρκία, όπως και όλοι οι γείτονές μας, θα πρέπει να αντιληφθούν πως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό έχουν πολλά να κερδίσουν αν δουλέψουν μαζί με την Ευρώπη, παρά αν δουλέψουν απέναντι στην Ευρώπη. Αυτό το μάθημα δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον Έβρο την Καθαρά Δευτέρα του 2020. Και ο Έβρος βοήθησε πάρα πολύ για την μηνυματοδότση. Erga omnes, όχι μόνο στην Τουρκία. Όταν χρειάστηκε να πάω στην Κων/πολη και στην Άγκυρα, στην κρίση της Λευκορωσίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια θέληση συνεργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι και εδώ θα βρούμε αντίστοιχη ανταπόκριση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με αναφορές στις αιτίες των ζητημάτων της παράτυπης μετανάστευσης, την ανάγκη διαχείρισής τους με μια γενναιόδωρη κοινοτική χρηματοδότηση για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τις απαιτούμενες κινήσεις σε θέματα επιστροφών, ο κο. Σχοινάς, ανέφερε ότι το Μεταναστευτικό στην Κύπρο δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη. «Εδώ δεν στεκόμαστε σε ένα εξωτερικό σύνορο της Ένωσης, εδώ είμαστε στην Ευρώπη», είπε.
Επισήμανε ότι η παρουσία του δεν είναι μια συμβολική παρουσία, τονίζοντας ότι αποτελεί αφορμή για δράση. «Πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε ως πυροσβέστες και να τρέχουμε από κρίση σε κρίση. Ήρθε ή ώρα να δουλέψουμε ως αρχιτέκτονες ενός νέου ολιστικού συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση της Μετανάστευσης και του Ασύλου», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της επιχειρησιακά.
Σε ό,τι αφορά τέλος το Μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι η ΕΕ κινητοποιεί κάθε διαθέσιμη δράση, πόρους, ή υπηρεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο ξεκίνημα στην επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος για την Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Αγρίνιο – Επίθεση με μαχαίρι σε 16χρονο: «Θα μπορούσε να ήταν ο νέος Άλκης», λέει ο πατέρας του
- Απόστολος Τζιτζικώστας στην 39η Philoxenia: «Δεσμεύομαι να σας υποστηρίξω ως Επίτροπος»
- Διαγραφή Σαμαρά: Τι σημαίνει για την κυβέρνηση και τις εκλογές
- Αθήνα: Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός διαγωνισμός νεανικής επιχειρηματικότητας JA Europe/Gen-E 2025 τον Ιούλιο
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Δικαστική διαδικασία για τη δολοφονία εγκύου
- Επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί: 60 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ