Στο διαδικτυακό συνέδριο με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα κι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ: Πώς μπορεί το σχέδιο “ Ελλάδα 2.0” να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία» συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο της «Ελλάδα 2.0», υπογράμμισε πως «είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνάμεις της».
Όπως ανέφερε, το σχέδιο, όταν κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έγινε δεκτό με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς ήταν καλά συνδεδεμένο με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, οπότε υπήρχε ο παράγοντας της συνέχειας.
Ακόμη, «ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο και ένα από τα σχέδια, στα οποία ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία όλων αυτών των προτάσεων και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς, καθώς η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική περίπτωση για τη διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης: η μεγάλη δεξαμενή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιοποικιλότητά της, η γεωγραφική της θέση και το εργατικό δυναμικό. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια του RRF σαν λίπασμα για τις προοπτικές ανάπτυξής της».
Πράσινη μετάβαση
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση και τόνισε πως χωρίς τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.
Ιδιαίτερα, όπως σημείωσε, για τις περιοχές που εξαρτώνται από το λιγνίτη, έχει σημασία, ότι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος της Ελλάδας επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των περιοχών αυτών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Ψηφιακή μετάβαση
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ψηφιακή μετάβαση, όπου, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα παρά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτύχει, είναι ακόμη πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει η επιμόρφωση των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες, αλλά και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη με το κράτος.
Συγκεκριμένα είπε: «Για να είμαστε βέβαιοι ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα έχουν μακροπρόθεσμό αποτέλεσμα στην οικονομία, χρειαζόμαστε ευρείες μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και φυσικά να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις που είναι και η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στο μεγάλο επενδυτικό κενό που έχει η χώρα».
Για Γερμανικές εκλογές
Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, επεσήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Γερμανία θα παραμείνει σημαντικός μοχλός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης».
Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε σίγουρα μια νέα αρχή στην οικονομική μας διακυβέρνηση, κάτι που ξεπερνά τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μιας χώρας που, όπως είπε, έχει φυσικούς πόρους που μένουν αναξιοποίητοι, εξειδικευμένο προσωπικό, φυσική ομορφιά.
Επίσης, ανέφερε πως απαιτούνται μια σειρά από ευρείες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων δεν είχαν την ιδιοκτησία των κυβερνήσεων που την εφάρμοζαν, ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή τη φορά υπάρχει αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση να προχωρήσουν. «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια «μοναδική ευκαιρία» για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές για την ελληνική οικονομία» σημείωσε.
Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών-ΙΟΒΕ.
Δείτε επίσης: Κεντρική Μακεδονία: Εικονική επίσκεψη μελέτης
- COP29: Η κατάσταση των αναπτυσσόμενων χωρών στο πλαίσιο της κλιματικής χρηματοδότησης
- IBM: Οι στρατηγικές περαιτέρω επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα τα κριτήρια ESG
- Κυβερνοασφάλεια: Χάκερ από την Κίνα επιτίθενται στην T-Mobile
- Οικονομική στήριξη 350 εκατ. δολαρίων για την Spirit AeroSystems από την Boeing
- Tapestry: Χωρίς τη συγχώνευση με την Capri, ιδιοκτήτρια των Versace και Michael Kors
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr