Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν – Από ασθένειες και υποσιτισμό απειλούνται οι εκτοπισμένοι

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν – Από ασθένειες και υποσιτισμό απειλούνται οι εκτοπισμένοι

Άγριες μάχες συγκλόνιζαν χθες Κυριακή το Χαρτούμ, πιστοποιώντας τη συνέχιση του ανελέητου αγώνα για την εξουσία ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν, όπου η εξάπλωση ασθενειών και ο υποσιτισμός των παιδιών ανησυχούν ολοένα περισσότερο τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι κάτοικοι της σουδανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν για άλλη μια μέρα υπό τους ήχους «σφοδρών μαχών με όπλα κάθε τύπου», είπε ένας από αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο, και τις «υπερπτήσεις μαχητικών», συμπλήρωσε ένας δεύτερος.

Οι παραστρατιωτικοί υποστήριξαν πως κατέρριψαν αεροπλάνο και τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού στην Μπάχρι. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αντιδράσει ως εδώ.

Οι εχθροπραξίες είναι εντατικές στο Χαρτούμ και επίσης στο Νταρφούρ -αχανή περιοχή, με επιφάνεια χονδρικά ίση με αυτή της Γαλλίας, που γειτονεύει με το Τσαντ-, όπου, πέρα από τις συγκρούσεις των στρατιωτικών με τους παραστρατιωτικούς, αναμετρώνται επίσης πολεμιστές φυλών, τοπικές πολιτοφυλακές και οπλισμένοι πολίτες. Ο πόλεμος έχει προσλάβει «εθνικές διαστάσεις» κι ενδέχεται να διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αφότου ξέσπασε τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει 2,8 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες.

Το κυβερνητικό όργανο που αγωνίζεται εναντίον της βίας σε βάρος των γυναικών ανακοίνωσε πως έχει καταγράψει κάπου εκατό σεξουαλικές επιθέσεις, αριθμό αναμφίβολα υποτιμημένο όσο και αυτός των ανθρωπίνων απωλειών, καθώς θύματα και ιατρικό προσωπικό αδυνατούν να μετακινηθούν εν μέσω πυρών και βομβών.

Βιασμοί και εκτοπισμοί

Το όργανο αυτό ανέφερε πως έχει καταγράψει «25 σεξουαλικές επιθέσεις στη Νιάλα», την πρωτεύουσα της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ», άλλες «21 σεξουαλικές επιθέσεις στην Ελ Τζενέινα», την πρωτεύουσα της πολιτείας του Ανατολικού Νταρφούρ, και «ακόμη 42 στο Χαρτούμ».

Στην πρωτεύουσα, «οι περισσότερες επιζήσασες» κατέθεσαν ότι τις βίασαν μέλη των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ενώ στο Νταρφούρ «όλες» οι επιζήσασες «κατηγόρησαν τις ΔΤΥ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα περισσότερα μέλη των ΔΤΥ, που πολεμούν τον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, είναι Τζαντζαουίντ, μέλη των αραβικών πολιτοφυλακών που αιματοκύλιζαν το Νταρφούρ, ιδίως τις μη αραβικές μειονότητες, τα χρόνια του 2000, για λογαριασμό του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ, του δικτάτορα που έπεσε το 2019.

Ο νέος πόλεμος εξώθησε σχεδόν 180.000 πολίτες του Νταρφούρ να προσφύγουν στο Τσαντ, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Στο ίδιο το Σουδάν, έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πάνω απ’ όλα γυναίκες και παιδιά» στοιβάζονται σε «εννιά καταυλισμούς στην πολιτεία του Λευκού Νείλου», από το νότιο Χαρτούμ ως τα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή: υπάρχουν ύποπτα κρούσματα ιλαράς, ενώ ο υποσιτισμός των παιδιών είναι κρίσιμη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε η οργάνωση, αναφερόμενη σ’ ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, όπου ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη ο ένας κάτοικος στους τρεις ήταν αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας.

«Από την 6η ως την 27η Ιουνίου, προσφέραμε περίθαλψη σε 223 παιδιά που πιθανόν είχαν ιλαρά, 72 από τα οποία εισήχθησαν σε νοσοκομεία και 13 από τα οποία πέθαναν στα δυο νοσοκομεία που υποστηρίζουμε», τόνισε η MSF.

Το Συνδικάτο των Σουδανών Γιατρών κατηγόρησε εξάλλου προχθές Σάββατο τις ΔΤΥ ότι επιτέθηκαν στο νοσοκομείο Σουχάντα, ένα από τα λιγοστά που συνεχίζουν να λειτουργούν σχεδόν κανονικά στη χώρα, και σκότωσαν μέλος του προσωπικού. Οι παραστρατιωτικοί το αρνήθηκαν.

Βροχές και επιδημίες

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν σταματούν να ζητούν να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραυματίες και πάνω απ’ όλα στους εκτοπισμένους· όμως, μέχρι τώρα, καμιά από τις εκεχειρίες που ανακοινώθηκαν για τον σκοπό αυτό δεν τηρήθηκε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν πως ο χρόνος πιέζει, καθώς το Σουδάν έχει μπει στην περίοδο των βροχών, που εκτείνεται από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Όταν οι ξαφνικές νεροποντές πέφτουν στην ξηρή γη, οι πλημμύρες είναι συχνές, αποκλείουν δρόμους και προκαλούν δεκάδες θύματα κάθε χρόνο.

Ενώ τα στάσιμα νερά των βροχών ευνοούν την εξάπλωση επιδημιών, από την ελονοσία ως τη χολέρα, περνώντας από τον δάγκειο πυρετό.

Παρά την άκρως επείγουσα φύση του προβλήματος, οι πενιχρές διπλωματικές προσπάθειες ως αυτό το στάδιο από τους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες δεν έφεραν τίποτε χειροπιαστό, καθώς οι δυο αντίπαλοι στρατηγοί μοιάζουν να λογαριάζουν στη στρατιωτική επικράτησή τους μάλλον, παρά στην επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Αφρικανική Ένωση, οι γείτονες του Σουδάν, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ καλούν να βρεθεί λύση από την περιφέρεια, μάταια μέχρι στιγμής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι στη βόρεια Κίνα εξαιτίας πλημμυρών

Loading