Μαλαισία: Απειλεί να σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου στην ΕΕ

Μαλαισία: Απειλεί να σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου στην ΕΕ

Η Μαλαισία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να σταματήσει την εξαγωγή φοινικέλαιου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση σε έναν νέο νόμο που στοχεύει στην προστασία των δασών ρυθμίζοντας αυστηρά την πώληση του προϊόντος

Ο υπουργός Εμπορευμάτων Fadillah Yusof είπε ότι η Μαλαισία και η Ινδονησία θα συζητήσουν τον νόμο, ο οποίος απαγορεύει την πώληση φοινικέλαιου και άλλων προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, εκτός εάν οι εισαγωγείς μπορούν να αποδείξουν ότι η παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων τους δεν έχει βλάψει τα δάση.

Δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός εισαγωγέας φοινικελαίου, ο νόμος, που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, έχει προκαλέσει κατακραυγή από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, τους κορυφαίους παραγωγούς: “Αν χρειάζεται να προσλάβουμε εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ, πρέπει να το κάνουμε“, είπε ο Fadillah Yusof σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός σεμιναρίου την Πέμπτη. “Ή, η επιλογή θα μπορούσε να είναι απλώς να σταματήσουμε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, απλώς να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες, εάν αυτές (η ΕΕ) μας δίνουν σε όλους μια δύσκολη στιγμή να εξάγουμε σε αυτές“, είπε.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατηγορούν τη βιομηχανία για την αχαλίνωτη αποψίλωση των τροπικών δασών της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν και η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν δημιουργήσει πρότυπα πιστοποίησης βιωσιμότητας υποχρεωτικά για όλες τις φυτείες. Ο κλάδος είναι σημαντικός εργοδότης και παρέχει πηγή εισοδήματος για τους μικροκαλλιεργητές.

Ο Fadillah, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προέτρεψε τα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών Παραγωγής Φοινικελαίου (CPOPC) να εργαστούν από κοινού κατά του νέου νόμου και να καταπολεμήσουν τους “αβάσιμους ισχυρισμούς” που διατυπώνονται από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη βιωσιμότητα του φοινικέλαιου.

Η CPOPC, της οποίας ηγούνται η Ινδονησία και η Μαλαισία, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την ΕΕ ότι θέτει αδίκως στο στόχαστρό της το φοινικέλαιο.

Η ζήτηση της ΕΕ για φοινικέλαιο αναμενόταν να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα 10 χρόνια, ακόμη και πριν εγκριθεί ο νέος νόμος. Το 2018 μια οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούσε τη σταδιακή κατάργηση των καυσίμων μεταφοράς με βάση τους φοίνικες έως το 2030, λόγω της σχέσης τους με την αποψίλωση των δασών.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν εκκινήσει χωριστές υποθέσεις με τον ΠΟΕ, λέγοντας ότι το μέτρο για τα καύσιμα εισάγει διακρίσεις και συνιστά εμπορικό εμπόδιο.

Η ΕΕ είναι ο 3ος μεγαλύτερος καταναλωτής φοινικελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του συμβουλίου φοινικέλαιου της Μαλαισίας. Αντιπροσωπεύει το 9,4% των εξαγωγών φοινικέλαιου από τη Μαλαισία, λαμβάνοντας 1,47 εκατομμύρια τόνους το 2022, μειωμένη κατά 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δείτε επίσης: Μαλαισία: Νεκρός φύλακας ζωολογικού πάρκου μετά από επίθεση ελέφαντα

Loading

Play