Μαλί: Οι ΗΠΑ διατάσσουν να αποχωρήσει το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό

Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε τους υπαλλήλους της που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητοι για τη λειτουργία της πρεσβείας και τα μέλη των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν το Μαλί, “λόγω του αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων σε περιοχές όπου συχνάζουν δυτικοί

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως η πρεσβεία των ΗΠΑσυνεχίζει να έχει περιορισμένη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε αμερικανούς πολίτες στο Μαλί

Τρομοκρατικές και ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν απαγωγές και επιθέσεις στο Μαλί” και μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο “νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους λατρείας, ξένες διπλωματικές αποστολές και άλλες τοποθεσίες όπου συχνάζουν δυτικοί“, κατά το κείμενο.

Το Μαλί, περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, έγινε θέατρο δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021. Η πολιτική κρίση συνδυάζεται με τη σοβαρή κρίση ασφαλείας αφότου ξέσπασαν, το 2012, εξεγέρσεις αυτονομιστών και αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών στον βορρά.

Την Τετάρτη, τουλάχιστον 15 στρατιωτικοί και 3 πολίτες σε τρεις συντονισμένες επιθέσεις αποδιδόμενες σε “τρομοκράτες“, μια εκ των οποίων διαπράχθηκε κοντά στην πρωτεύουσα. Οι ενέργειες του είδους έφθασαν τις έντεκα σε μια εβδομάδα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Περισσότεροι από 25 νεκροί από πλημμύρες στο Κεντάκι